OBIČAJI NA VELIKI PETAK: Na ovaj dan možete IZBACITI svo zlo iz kuće! - Volim Podgoricu

OBIČAJI NA VELIKI PETAK: Na ovaj dan možete IZBACITI svo zlo iz kuće!

Pravoslavni hrišćani oblJežavaju Veliki petak, u znak sJećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovijestima.

Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Foto: APFoto: AP

Pravoslavni hrišćani u nedjelju, 1. maja, obilježavaju Uskrs. Patrijarh Irinej čestitao je svim vjernicima predstojeći Vaskrs poručivši da na ovaj sveti praznik saosjećamo sa svim prognanim Srbima i posebno saosjećamo sa onima na Kosovu i Metohiji, te da se uprkos stradanjima, naš narod uvijek obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim.

Foto: APFoto: AP

Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast, a da bolesnog treba posjetiti i njegovati, a zalutalog uputiti na pravi put, rekao je patrijarh. On je istakao da vaskrsenjem svojim Hristos sjedinjuje ovaj svet i raj, a u raj prije svih drugih prima pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno.

Foto: AP
Foto: AP

Narodna verovanja i običaji

Podsjetimo, Veliki petak strogo se praznuje. Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cijenu ne smiju da uzmu iglu u ruke, jer se vjeruje da će im na rukama izbiti plikovi.

Tog dana poštuje se strog post, u kući se ne pali vatra, ne kuva se čak se i hljeb ne mijesi tog jutra. Međutim, Srbi vjeruju da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”.

Foto: Dragana UdovičićFoto: Dragana Udovičić

Takođe, na ovaj dan ne sluša se nikakva muzika, ne pušta se muzika, a ni crkvena zvona se tog dana ne oglašavaju.

Srbi vjeruju i da na Veliki petak ne treba jesti koprive, a osim ovog ima i još čudnijih nehrišćanskih običaja i vjerovanja poput onog da koga probada u stomaku treba na taj dan na bolno mjesto da stavi odranu koža tek ubijenog zeca, kao i da žena nerotkinja koja želi djecu treba da popije malo krvi (?!) zeca ubijenog na taj dan?!

Djevojke će usnuti budućeg muža

U nekim djelovima Srbije vjeruje se da će djevojke koje na današnji dan ukradu cvijeće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Vjeruje se i da onog ko danas opere kosu cijele sledeće godine neće boljeti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com