Počela procedura za pristupanje NATO-u - Volim Podgoricu

Počela procedura za pristupanje NATO-u

– Crna Gora je juče otpočela nacionalnu proceduru pristupanja Alijansi, usvajanjem Prijedloga zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora – izjavio je juče ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, pri čemu je naveo da se usvajanje tog akta u parlamentu očekuje u narednih 15 dana.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i uputila ga Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri. Ministar Darmanović je rekao da je glavni cilj donošenja tog Prijedloga zakona sticanje nacionalnih pravnih pretpostavki za učlanjenje Crne Gore u Sjevernoatlantski savez.

– U tim smislu, današanje utvrđivanje Prijedloga zakona na Vladi je prvi neophodan korak – naveo je Darmanović na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Jasna većina za članstvo

Šef diplomatije je dodao da pripadnost NATO-u, Crnoj Gori obezbjeđuje snažnije i dugoročnije demokratsko opredjeljenje države i ubrzava reformske procese.

– Zato sam uvjeren da će članstvo Crne Gore u NATO biti na korist svih građana Crne Gore, bez obzira kako oni to posmatraju, a razlike u demokratijama su uvijek prirodne – kazao je Darmanović.

On je podsjetio da u parlametu postoji jasna većina za članstvo Crne Gore u NATO. Tako da nemam nikakvih sumnji u ishod glasanja koji će potvrditi evroatlantsku orijentaciju većinske Crne Gore.

Očekujem da će proces ratifikacije pristupanja Crne Gore NATO-u ubrzo biti i formalno završen u svim državama članicama – naveo je Darmanović.

Kada se to završi, ministar kaže da će generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg uputiti Crnoj Gori formalan poziv da pristupi NATO-u.

– Time će naša zemlja postići najveći vanjsko-politički usjeh od sticanja njenje nezavisnosti, ispuniti jedan od ključnih strateških ciljeva i zasluženo zauzeti mjesto za stolom sa vodećim demokratijama i najrazvijenim zemljama svijeta – rekao je Darmanović.

On je uvjeren da će „dan učlanjenja Crne Gore u NATO, koji je odlukom Vlade postao još bliži, biti velikim slovima upisan u istoriju države“.

U Prijedlogu zakona se navodi da „poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese“.

Nakon potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u od strane svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi ovoj Organizaciji deponovanjem instrumenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora – ističe se u Prijedlogu zakona.

Sjevernoatlantski ugovor ili Vašingtonski ugovor je osnivački akt NATO-a, sačinjen u Vašingtonu 4. aprila 1949. godine (stupio na snagu 24. avgusta 1949. godine), koji definiše svrhu i opšte ciljeve postojanja i djelovanja Alijanse i detalje o načinu njihovog sprovođenja Ugovora.

Ugovor

Ovim ugovorom se strane obavezuju da rješavaju svaki međunarodni spor, u koji bi mogle da budu uključene, mirnim sredstvima i da se u svojim međunarodnim odnosima uzdržavaju od prijetnje silom ili upotrebe sile na bilo koji način nespojiv sa ciljevima Ujedinjenih nacija – navodi se, između ostalog, u Prijedlogu zakona.

Strane su se saglasile da će se smatrati da oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi predstavlja napad na sve njih, te da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pojedinačno i zajedno, preduzeti potrebne mjere, uključujući upotrebu oružane sile, radi ponovnog uspostavljanja i održavanja bezbjednosti.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com