ERDOGAN DOBIO SULTANAT: Turski predsjednik slavi promjenu Ustava - Volim Podgoricu

ERDOGAN DOBIO SULTANAT: Turski predsjednik slavi promjenu Ustava

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu na istorijskom referendumu za promjenu sistema vladavine. Iz kabineta Erdogana su saopštili da je već dobio čestitke od svjetskih lidera i da je razgovarao sa premijerom Turske.

Erdogan će ovom promjenom dobiti praktično sultanska ovlašćenja.

Nakon prebrojanih 98.95% glasova, opcija “ZA” vodi sa 51.34% u odnosu na 48.66% koji su protiv. Iako još nema konačnih rezultata Erdogan je proglasio referendumsku pobjedu i poručio da je narod jasno rekao šta želi.

Iz opozicije najavljuju da će tražiti ponovno brojanje na preko 30% biračkih mjesta.

Turci su se na referendumu izjašnjavali o tome da li njihova država treba da sa parlamentarnog pređe na predsjednički sistem vladavine.

Tako bi se mjesto premijera ukinulo, a predsjednik, kojeg direktno bira narod, bi bio istovremeno i šef vlade i šef države – kao recimo u SAD.

Jildirim: Istorijski trenutak

Premijer Turske Binali Jildirim obratio se pristalicama u Istanbulu i kazao da je otvoren novi put i da vjeruje da će rezultati referenduma bit iskorišteni za dobrobit svih. On se zahvalio svima koji žive u inostranstvu i kojim je stalo do Turske.

Posebno je pozdravio i zahvalio se “osnivaču, lideru i dragom predsjedniku Erdoganu” poručujući kako su svi radili na tome da Turci podrže ustavne promjene

“Nikad vas nećemo iznevjeriti. Ove ustavne promjene uslijedit će nakon velikih napora koje smo uložili. Nema zaustavljanja, idemo dalje, nema pauze, nastavljamo naše putovanje”, kazao je Jildirim.

Dodao je da mnogi imaju različita mišljenja i prijedloge, ali da stanovnici Turske mogu biti sigurni da će štiti njihov sistem i da je to ljepota turske demokratije. Kako kaže, za vrijeme kampanje političari su rekli različite stvari, ali posljednju riječ je izgovorila nacija.

“Tu moramo staviti tačku. Vašu riječ nosićemo kao krunu na našim glavama. Naša nacija je odobrila sistem predsjedničke vladavine u zemlji i ovo je istorijski trenutak”, rekao je Jildirim.

Istakao je da je nacija pokazala da neće pokleknuti pred spoljnjim snagama te da je referendum pokazao nivo zrelosti koji je dostigla turska demokratija. On je rekao i kako će raditi na pripremama sve do 2019. godine kada će početi implementirati novi sistem vladavine.

Predloženi amandmani bi mogli promijeniti oko 70 zakona

Osamnaest amandmana predloženih na referendumu mogli bi promijeniti oko 70 zakona, proširiti ovlašćenja Tajipa Erdogana i ostaviti ga na funkciji do 2029.

Ako amandmani budu usvojeni:

* Funkcija premijera će biti ukinuta. Predsjednik će imenovati ministre i neodređen broj potpredsjednika

* Predsjednik će moći da izdaje dekrete o osnivanju i kontrolisanju ministarstava te imenovanju i smjeni visokih činovnika, sve bez dozvole parlamenta.

* Neće biti mogući dekreti o pitanjima koja se tiču ljudskih prava ili temeljnih sloboda, ili o poništavanju postojećih zakona. Sudovi će odlučivati o tome da li  neki dekret krši zakon. Kritičari kažu da nedorečenost zakonika – i pristrasna reputacija pravosudnog sistema – znače da takve odluke neće biti nezavisne.

* Predsjednik će moći da ostane član neke političke stranke i da bude njen lider. Funkcija predsjednika je trenutno simbolična i iznad stranačke poitike.

* Predsjednik će moći da proglašava vanredno stanje i za to mu više neće biti potrebno odobrenje vlade.

* Predsjednik će moći da priprema budžet, što je do sada radio parlament.

* Državni nadzorni odbor (DDK), predsjednička institucija koja nadzire aktivnosti javnih i privatnih organa, moći će da pokreće administrativne istrage, dajući predsjedniku direktna ovlašćenja za  široki spektar grupa, uključujući oružane snage.

* Broj članova vrhovnog odbora sudija i tužilaca (HSYK) biće smanjen sa 22 na 13. Predsjednik će imenovati četiri člana,  a parlament sedam. Ministar pravde i njegov podsekretar automatski postaju članovi.

* Ako predsjednika osumniče ili optuže za neko krivino djelo, parlament će moći da traži istragu prostom većinom i šalje je pred ustavni sud dvotrećinskim glasanjem.

* Ustavni sud će imati ovlašćenje da sudi predsjedniku. Dvanaest njegovih članova će imenovati predsjednik, a tri parlament.

Dvije osobe poginule u Ankari

Dvije osobe su poginule danas u tuči koja je izbila ispred biračkog mjesta u provinciji Dijarbakir, na jugoistoku Turske, prenijeli su turski mediji.

Do sukoba dvije porodice je došlo u dvorištu jedne seoske škole gdje su ljudi glasaju na današnjem referendumu o ustavnim promjenama, javila je agencija Anadolija.

Za sada nije poznat razlog sukoba, međutim agencija Dogan navodi da je uzrok “neslaganje u političkim stavovima”.

Jedna osoba je odvedena u bolnicu, a dvije su privedene poslije incidenta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com