“Albanija je bedem protiv ruskog uticaja na Balkanu” - Volim Podgoricu

“Albanija je bedem protiv ruskog uticaja na Balkanu”

Albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bušati, koji boravi u Vašingtonu, tvrdi da je Albanija država sa najrazvijenijom demokratijom na Zapadnom Balkanu i “bedem” ruskom uticaju na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Hrvatsku.

Bušati je, međutim, izbjegao da odgovori na pitanje predsjednika američkog-njemačkog Maršalovog fonda Karena Donfilda da objasni izjavu albanskog premijera Edi Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova u slučaju da Tirana ne bude primljena u članstvo EU.

Na direktno pitanje da li ujedinjenje Kosova i Albanije znači početak formiranje “Velike Albanije”, Bušati kaže: – Albanija ima odlično strateško partnerstvo sa Kosovom. Ja ne mogu reći ništa više od toga.

Šef albanske diplomatije negirao je da postoji “tiranska platforma” Albanaca u Makedoniji, kao i da se Tirana miješa u unutrašnje poslove te zemlje.

Bušati tvrdi i da je pogrešno tu platformu Albanaca u Makedoniji zvati “tiranskom”, ne negirajući, međutim, istovremeno da je Tirana “prijateljskim savjetima” pomogla Albancima u Makedoniju u pripremanju te platforme.

“Nije tačno da postoje tiranska platforma. Postoji platforma za razgovor albanskih političkih čelnika sa (Nikolom) Gruevskim i (Zoranom) Zaevim. Postojao je i sorazum sa Gruevskim, koji je on odbio iz razloga koji nemaju veze sa Albanijom, Tiranom ili premijerom (Edijem) Ramom”, rekao je Bušati, prenijela je MTV.

On tvrdi da se Albanija nikada nije miješala u unutrašnje stvari Makedonije.

“Mi smo vrlo oprezni i u savjetovanju i to činimo na prijateljski način, na primjer, da se ne reaguje na ulične provokacije, jer Makedonci su takođe naši prijatelji”, rekao je šef albanske diplomatije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com