KOLIKO NAŠI ZDRAVSTVENI RADNICI ZNAJU O SIDI? Svaki četvrti misli da je prenosi komarac… - Volim Podgoricu

KOLIKO NAŠI ZDRAVSTVENI RADNICI ZNAJU O SIDI? Svaki četvrti misli da je prenosi komarac…

Skoro četvrtina ispitanih zdravstvenih radnika (21,2 odsto) smatra da virus HIV-a prenosi komarac, a (17,1 odsto) ne zna da li je to tačno, dok je oko osam procenata ispitanih izjavilo da se žena može inficirati isključivo analnim seksom sa muškarcem, navedeno je u izvještaju Instituta za javno zdravlje, piše Dan.

Istraživanje „Studija znanja, stavova i ponašnja u vezi sa HIV/AIDS među zdravstvenim radnicima” pokazuje da među medicinskim radnicima postoje brojne nedoumice i neznanje kada je prenošenje HIV/AIDS-a u pitanju.

Većina zdravstvenih radnika priznala je da su njihova znanja u vezi sa HIV/AIDS-om nedovoljna, pri čemu veliki broj njih nije imao priliku da učestvuje edukacijama iz navedenih oblasti.

U istraživanju je učestvovalo 813 zdravstvenih radnika, od kojih samo 18 procenata zna koja se sve oprema koristi za zaštitu od prenošenja HIV-a na radu.

„Više od dvije trećine ispitanika, 71,2 odsto, nikada se nije testiralo na HIV. Od toga doktori medicine prednjače sa 70,3 odsto, a tehničari stomatolozi skoro 100 odsto. Mali broj od 7,6 odsto testirao se na HIV u posljednjoj godini. Gotovo svi ispitanici smatraju da kontakt sa krvlju inficirane osobe predstavlja opasnost po njihovo zdravlje. Više od polovine ispitanika, 59,3 odsto, smatra da se kontakt sa pljuvačkom HIV zaraženog, odnosno suzama, 95,1 odsto, ne može prenijeti na medicinske radnike“, navedeno je u izvještaju.

Analiza rezultata pokazala je da je tačnost odgovora zdravstvenih radnika o prenošenju HIV-a bila samo 7,1 odsto.

„U prosjeku, najveći broj tačnih odgovora dali su fizioterapeuti, doktori medicine, a najmanje stomatolozi i babice“,  upozoravaju epidemiolozi.

Izvještaj Instituta pokazao je da zdravstveni radnici nijesu sigurni šta znače nazivi HIV (virus) i AIDS (bolest sida).

„Svaki četvrti ispitanik smatra da će HIV pozitivna trudnica uvijek roditi HIV pozitivno dijete, a svaki osmi medicinski radnik ne zna odgovor na ovo pitanje“, piše u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da čak 78,8 odsto ispitanih smatra da postoji djelotvorna vakcina protiv HIV-a.

„Veliki broj zdravstvenih radnika ne zna na koji način se može utvrditi koja je osoba zaražena, a koja nije. Dvije trećine ispitanika smatra da se sigurna HIV dijagnoza postiže tehnikama ELISA i Vestern blot, dok četvrtina ne zna da li se tim procedurama ona može postići. Oko 25 odsto ispitanika ocjenjuje da se antitijela na HIV mogu detektovati sedam dana nakon infekcije, dok 44,6 odsto smatra da je taj podatak netačan“, navode u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da je podijeljen stav zdravstvenih radnika o tome da li se bebi HIV može prenijeti sa inficirane majke.

„Polovina ispitanika smatra da se bebama na taj način može prenijeti HIV, a 26 odsto smatra da ne može“,  navedeno je u izvještaju.

U izvještaju se pokazalo da medicinski radnici ne znaju ni koje se još zarazne bolesti najčešće javljaju kod pacijenata koji imaju HIV/AIDS.

„Manje od trećine ispitanika označilo je kriptokokozu kao prateću infekciju, dok čak 45 odsto nije znalo da odgovori na pitanje da li je to prateća bolest kod zaraženih osoba. Manje od polovine ispitanika smatra da je tuberkuloza prateća infekcija kod osoba sa AIDS-om, dok četvrtina smatra da to nije tačno. Više od 40 odsto ispitanika ne zna da li su leptospirozam bruceloza i šigeloza prateće infekcije HIV/AIDS, a polovina ispitanika je u sva tri slučaja kazala da one nijesu prateće infekcije“, kažu u izvještaju.

Izvještaj Instituta je pokazao da zdravstveni radnici imaju predrasude prema osobama koje imaju HIV/AIDS.

„Više od četvrtine ispitanika nije sigurno da li se slaže da su osobe koje su inficirane HIV-om putem seksa ili zloupotrebom droga to zaslužile. Preko 35 odsto ispitanika osuđuje osobe koje imaju HIV/AIDS, a 28 odsto je saglasno da imaju strah kada razmišljaju o osobama koje žive sa HIV-om“, rezultati su istraživanja.

Zabranili bi kolegama da rade

U izvještaju je navedno da više od trećine ispitanika smatra da se zdravstvenim radnicima koji imaju HIV treba zabraniti rad sa pacijentima.

„Skoro polovina ispitanika nije sigurna da li bi se prijavila za rad sa osobama oboljelim od AIDS-a. Za rad sa oboljelim osobama prijavilo bi se manje od 20 procenata medicinskih radnika“, navedeno je u izvještaju.

Misle da je carski rez preventiva

Od ispitanih medicinskih radnika više od trećine smatra da se carskim rezom preventivno djeluje kako ne bi došlo do prenošenja HIV-a sa zaražene majke na bebu. Isto toliko medicinara ocjenjuje da to nije tačno, dok četvrtina ne zna šta treba uraditi u tim slučajevima, rezultati su istraživanja.

(DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com