DA LI STE ZNALI? Evo kako se vaše tijelo mijenja kada ste zaljubljeni - Volim Podgoricu

DA LI STE ZNALI? Evo kako se vaše tijelo mijenja kada ste zaljubljeni

Poznato je kako zaljubljen čovjek zrači zadovoljstvom i srećom, ali manje su poznate skrivene promjene koje se događaju u našem tijelu.

Zaljubljenost naime ne aktivira samo “leptiriće” u stomaku, već ona djeluje bolje od tabletica na bolove, čini hranu slađom i usporava otkucaje srca. Otkrivamo devet fascinantnih promjena u tijelu aktiviranih zaljubljenošću.

1. Mozak mijenja aktivnosti u djeliću sekunde

Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao kliše ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, ali u prilog vjerodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osjećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

2. Srce usporava ritam

Zaljubljenost utiče na nivo hormona, čime se snižava krvni pritisak i smanjuje broj otkucaja srca.

3. Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovjek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tome je razmišljanje o voljenoj osobi koje nas održava budnima.

4. Bolovi u tijelu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje djeluju ljekovi protiv bolova.

5. Postajemo senilni

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira pamćenje. Rezultat je osjećaj odsutnosti i zaboravnost.

6. Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima ne možete da se kontrolišete kada voljenu osobu vidite u razgovoru s drugom/drugim prve su naznake prave zaljubljenosti. Naime dokazano je kako ljubav utiče na naš osjećaj zaštite voljene osobe, ili drugim riječima ona aktivira ljubomoru.

7. Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kojem su učestvovali zaljubljeni studenti zadatak im je bio da probaju različite namirnice i ocijene njihov ukus. Rezultati su bili neočekivani, naime svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak ukus.

8. Gubimo koncentraciju

Nesvjesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne vještine. Naime jedno istraživanje je pokazalo kako smo tokom zaljubljenosti slabo fokusirani za obavljanje zadataka.

9. Glas postaje viši i tanji

Kada komunicira s muškarcem prema kojem gaji ljubavna osjećanja, ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com