HAJDUKOVIĆ MOLI VUJANOVIĆA: Predložite Skupštini da se održi referendum o članstvu Crne Gore u NATO - Volim Podgoricu

HAJDUKOVIĆ MOLI VUJANOVIĆA: Predložite Skupštini da se održi referendum o članstvu Crne Gore u NATO

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković uputio je otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću u kome ga moli da u skladu sa članom 93 Ustava, najhitnije uputi Skupštini Crne Gore predlog za održavanje referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

Pismo prenosimo integralno:

“Pišem Vam kao Predsjedniku, ali i kao čovjeku koga lično dobro poznajem kao časnog i veoma dobronamjernog čovjeka blage prirode, koji se uvijek kulturno odnosi prema drugačijem mišljenju.

Ima građana koji vjeruju da je zbog opasnosti koje joj prijete, za Crnu Goru nužno zlo da postane članica NATO pakta.

Ima građana kao ja, koji vole čovjećanstvo i žele dobro svima, i Evropskoj Uniji i Americi, i Kini i Rusiji, ali su protiv članstva u NATO paktu i bilo kom drugom vojnom savezu, jer smatraju da na taj način Crna Gora postaje kolonija i vazal, osuđen na poslušnost i prosječnost. NATO je kraj svakog sna o izuzetnosti Crne Gore, kraj realno ostvarljivog sna da postanemo mudro i humano organizovano ljudsko društvo koje je evropski i svjetski lider po kvalitetu života građana.

Filip Vujanović Vujanović 

Sigurno postoje i građani koji se ne mogu svrstati ni u jednu od ove dvije grupe.

Ne želim da ulazim u diskusiju ko je u pravu a ko griješi. Umjesto toga postavljam principijelno pitanje, na koji način donijeti odluku.

Znam da zakon i Ustav dozvoljavaju da odluku o ulasku Crne Gore u NATO pakt donese Skupština Crne Gore bez održavanja državnog referenduma. Međutim, moram postaviti pitanje, da li je prihvatljivo da Skupština, iako joj to zakon dozvoljava, donese odluku za koju zna da je protiv volje velike većine građana, ili bar postoji sumnja da je protiv volje većine građana. Pošto zakon i Ustav podjednako dozvoljavaju obije mogućnosti, i odluku u Skupštini i odluku na Referendumu, u situaciji kada je vrlo vjerovatno da su volja Skupštine i volja građana različiti, jedini demokratski izbor je Referendum.

Zbog toga Vas molim da kao Predsjednik svih građana u skladu sa članom 93 Ustava, najhitnije uputite Skupštini Crne Gore predlog za održavanje referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

Nadam se da griješim, ali moram reći da se bojim da će Vaš eventualni predlog za održavanje referenduma, iako krajnje logičan i demokratski (rekao bih školski primjer demokratije), naići na oštru osudu moćnih netolerantnih centara moći, ne samo u Crnoj Gori nego i Evropskoj Uniji i Americi, to jest svim zemljama članicama NATO pakta; svijet je manje demokratičan nego što se predstavlja”.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com