Slučaj Primorka: Crna Gora indirektno oštećena 15 miliona eura - Volim Podgoricu

Slučaj Primorka: Crna Gora indirektno oštećena 15 miliona eura

Specijalno tužilaštvo gotovo ekspresno napisalo je naredbu o sprovođenju istrage protiv organizovane kriminalne grupe u predmetu „ Melgonija Primorka“, osumnjičene da je oštetila budžet drzave za četiri miliona eura. Naredbu je ubrzala spremnost jednog od organizatora grupe Nebojše Boškovića, da pred specijalnim tužilaštvom prizna krivicu.

Na koliko će Bošković morati u zatvor i koliko novca će morati da vrati nije poznato, ali jeste da je tužiteljku Miru Samardžić posjetio i jutros.

Televizija Vijesti došla je do naredbe za istragu Specijalnog tužilaštva u kojoj se na 19 strana opisuje da su kriminalnu grupu 2008. godine organizovali Bošković i bivši direktor NLB banke Crtomir Mesarič, da je njeno djelovanje planirano na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama te da je djelovala na teritoriji više država.

“Bošković Nebojša je po prethodnom dogovoru sa okrivljenim Mesarić Črtomirom a radi namirenja loše obezbijeđenih kredita koje je NLB Montenegrobanka dala DOO „Krisma Motors“ i „Krisma Trade“ posredstvom za sada NN lica na Kipru formirao fiktivno preduzeće „Melgonia Holding Limited“ koje je osnovalo preduzeće d.o.o. „Melgonia“ u Crnoj Gori preko kojeg preduzeća kao preuzimaoca obaveza „Krisma Motors“ i „Krisma trade“ u kupovini „Primorke“ kroz stečajni postupak, bi dobili kreditna sredstva od NLB Montenegrobanke i državnu pomoć od Vlade Crne Gore radi zatvranja prethodno datih i loše obezbijeđenih kredita tim pravnim licima i dobijanja imovine „Primorke „ realizovanjem hipoteke na toj imovini kojom su obezbijeđena kreditna sredstva”, piše u naredbi.

Prema naredbi ,NLB banka je 10. aprila 2009.godine odobrila kredit preduzeću Krisma trejd na osnovu zaključka Vlade o reprogramu prethodnog duga iako zakljucak nije bio usvojen niti su sredstva kojim se reprogramira dug prošla proceduru dodjele državne pomoći. Tadašnji šef kabineta Ministarstva finansija Predrag Stamatović nakon toga sačinjava i potpisuje obrazac za dodjelu državne pomoći Krismi trjed iako je ona već bila realizovana.

“Okrivljeni Bajčeta Mitar kao predsjednik Komisije i okrivljeni: Bećović Sonja, Perović, Vukica, Konjević Darko i Bojadžić Refik kao članovi komisije iako je državna pomoć već bila realizovana i suprotno čl.29.st.5 Uredbe o dodjeli državne pomoći donijeli su odluku o dodjeli državne pomoći bez adekvatne garancije korisnika „Krisma trade“”, navodi se u naredbi.

Umjesto oživljavanja kompanije i oživljavanja proizvodnje i otpremnina za radnike, kako je to navedeno u planu koji je lažno sačinio Milenko Marković došlo je do bankrota i aktiviranja državnih garancija a sve u korist NLB Montenegorbanke i Krisma grupe

“Pa je time realizovan kriminlani plan i na štetu države Crne Gore NLB Montenegrobanka postala vlasnik 66.000 m2 zemljišta, opreme i objekata bivše A.D. „Primorke“ Bar u vrijednosti od 15. miliona eura pri čemu je na štetu Budžeta CG „Krisma grupi“ i NLB Montenegoro banci pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 4. miliona eura”, piše u naredbi.

Bivši direktor NLB Montenegro banke Črtomir Mesarič, trenutno je nedostupan crnogorskim istražiteljima, dok je Stamatović koji trenutno obavlja poslove Savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Briselu obavijestio Specijalno tužilaštvo da će se za nekoliko dana, čim završi unaprijed preuzete obaveze, vratiti u zemlju i predati nadležnim organima.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com