Francuska se pokajala zbog onog što je uradila kralju Nikoli i Crnoj Gori 1918te - Volim Podgoricu

Francuska se pokajala zbog onog što je uradila kralju Nikoli i Crnoj Gori 1918te

Crnogorska je čestitala princu Nikoli Petroviću odlikovanje „Legije časti“ koje mu je u ime Francuske Republike u Parizu uručila Florans Manžen u ime Ministarstva inostranih poslova Francuske. U toj partiji odlikovanje vide kao svojevrstan vid kajanja Francuske za ono što je uradila kralju Nikoli i Crnoj Gori 1918. godine.

“Iako se u protokolarnom saopštenju navodi da se odlikovanje uručuje povodom velikog doprinosa princa Nikole jačanju francusko-crnogorskih veza, nije teško zaključiti da ovo značajno odlikovanje ima i dublju i značajniju dimenziju jer predstavlja svojevrstan vid kajanja Francuske Republike za ono što je uradila kralju Nikoli i Crnoj Gori 1918. godine. Francuska je tada kao najveći zagovornik stvaranja Kraljevine Jugoslavije, pod krunom Karađorđevića, dozvolila potiranje i nestanak Crne Gore i njene dinastije Petrovića-Njegoš.Tada stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca doživjela je sudbinu iz čuvene rečenice Napoleona koji je, povlačeći se iz Varšave 1812. godine, rekao : „Od uzvišenog do smiješnog, samo je jedan korak“. Ne sumnjamo da je Francuskoj bio uzvišeni poduhvat pravljenje Kraljevine Jugoslavije, ali njen kraj je bio najmanje smiješan”, navodi se u saopštenju Crnogorske.

Ističu da svako ispravljanje nepravde, pa i kada je ono samo simbolično i sporo, kao u ovom slučaju, treba pozdraviti te su zahvalni Francuskoj!

“Crna Gora je sačuvala istorijsko pamćenje i odoljela najgrubljim oblicima asimilacije koji su trajali gotovo čitav vijek, a istorijskim i veličanstvenim referendumom 2006. godine obnovila je svoju državnost i svoj međunarodni subjektivitet. Time je ispravljena najveća nepravda koja joj je učinjena baš te 1918. godine, kada je ušla kao sastavni dio Srbije u Kraljevinu Jugoslaviju.I danas Crna Gora, nažalost, ima očuvane relikte tih teških vremena. To je prije svega Srpska pravoslavna crkva i kroz nju opstanak svijesti o suvišnosti postojanja crnogorske države.

Za marginalizovanje preostalih relikata „zlih vremena“ Crna Gora mora imati mudrosti i snage jer samo tako može odoljeti svim izazovima. Obrazovanje, emancipacija, poštovanje zakona, profesionalizam i stručnost su vrijednosti koje mora izgrađivati moderna Crna Gora jer samo tako može jačati samu sebe i učiniti zauvijek beznačajnim sve one koji nijesu vrijedni njenog poštovanja”, zaključuje se u saopštenju Crnogorske.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com