PUŠI SVAKA ČETVRTA CRNOGORKA - Volim Podgoricu

PUŠI SVAKA ČETVRTA CRNOGORKA

Rezultati naučnog istraživanja, sprovedenog na Vašington univerzitetu u američkoj državi Sijetl, govore da su Crnogorke četvrte u svijetu u dnevnom konzumiranju cigareta.

Podaci iz 195 zemalja, objavljeni u jednom medicinskom časopisu, pokazuju da je broj pušača u periodu od 1990. do 2015. godine u svijetu među muškarcima opao sa 35 odsto na 25 odsto, dok se broj žena koje konzumiraju cigarete pao sa 8 na 5,4 odsto.

Ukupno, procenat pušača oba pola je u istom periodu smanjen na svega 15,3 odsto. Međutim, zbog konstantnog porasta populacije, broj pušača u svijetu je 2015. bio najveći u istoriji i činilo ga je 933 miliona ljudi.

“Istrajna kontrola konzumacije cigareta je donijela značajan doprinos u smanjenju ove opasne navike u najvećem dijelu planete, ali još uvijek je veliki put pred nama, pogotovo kada govorimo o ukupnom broju pušača u svijetu,” navela je dr Emanuela Gakidou, kao lider istraživanja.

Zemlje u kojima danas živi najviše pušača su Kina (254 miliona), Indija (91 milion) i Indonezija (50). Broj žena koje konzumiraju cigarete najveći je u SAD (17 miliona), Kini (14) i Indiji (13,5).

Međutim, kada govorimo procentualno, naša država se nalazi na četvrtom mjestu, i procjenjuje se da 26 odsto žena u Crnoj Gori konzumira cigarete.

Po ovim podacima, žene najviše konzumiraju cigarete na Grenlandu (44 odsto), u Bugarskoj (28 odsto), Grčkoj (27), dok za njima slijede Crna Gora i Hrvatska sa 26, odnosno 25 odsto.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com