Kolašinac zna kako da avioni uštede? - Volim Podgoricu

Kolašinac zna kako da avioni uštede?

Pronalazač iz Kolašina Zoran Ilinčić tvrdi da zna kako da smanji potrošnju goriva aviona i do 17 procenata.

Ilinčić kaže da je o pronalasku – “uzdužnom krilu letjelice”, mejlom obavijestio kompanije “Boing” i “Airbus” i detaljno opisao njegove prednosti.

Odgovor još nije dobio, ali ističe da ima strpljenja i da je uvjeren da “do vrhunskih ljudi uvijek stignu vrhunske ideje”.

“Gasovi koji izlaze iz motora imaju bar tri puta veću brzinu od brzine kretanja aviona. Pogodnim dodatkom, koji sam nazvao uzdužno krilo aviona, stvaraju se različiti pritisci sa različitih strana tog krila, što stvara silu na tom krilu. Sve to uslovljava povećanje uzgona bez dodatne potrošnje goriva. Najnoviji izum je plod razmišljanja kako iskorititi energiju gasova, koja je do sada bila bačena”.

Uređaj bi, objašnjava Ilinčić, koštao manje od jednog procenta cijene motora. Kaže da bi izum “najveći efekat” imao kod kod većih aviona, ali i da bi ga “mogli koristiti i manji, mlazni”.

“Računam i da su ulaganja minimalna, ukoliko se uzme u obzir da, recimo, za avion ‘airbus a320’ motor košta 20 milona eura i da je težak 2.366 kilograma. Moj izum bi bio težak svega stotinjak kilograma, zanemarljivo bi koštao, a povećao bi nosivost aviona. Najveću primjenu mogao bi imati kod “boinga”. “Boing” je svojevremeno smanjio potrošnju za dva procenta i to je tada bila svojevrsna tehnička senzacija. Zamislite šta bi, ukoliko uspijem da doprem do ključnih mjesta kako bi predstavio svoj pronalazak, on donio avioindustriji”. Ilinčić ističe da će nastojati da u junu stigne na Sajam aeronautike u Moskvi, kako bi predstavio “plod višedecenijskog naučnog vizionarstva”.

Dobio 17 patenata i internacionalna priznanja

Ilinčić tvrdi da je do sada imao više od 100 patentnih prijava i da je dobio 17  patenata .

Priča da je u posljednje dvije godine dobio osam internacionalnih priznanja – u Ženevi, Temišvaru, Novom Sadu…

Kaže da je, pored izuma za avion, ponosa i na uređaj koji “obezbjeđuje ravnomjerno kretanje broda po talasima, bez spuštanja i dizanja prednjeg dijela”. Tvrdi da se neki od njegovih izuma koriste u Japanu, Kini, Italijii, Sloveniji…, a da mnogi patenti “čekaju na pravo priznanje i primjenu”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com