Održan seminar na temu „Timski rad u cilju profesionalne i društvene adaptacije žena iz teže zapošljivih kategorija i lica sa invaliditetom” - Volim Podgoricu

Održan seminar na temu „Timski rad u cilju profesionalne i društvene adaptacije žena iz teže zapošljivih kategorija i lica sa invaliditetom”

Seminar pod nazivom „Timski rad u cilju profesionalne i društvene adaptacije žena iz teže zapošljivih kategorija i lica sa invaliditetom” organizovan je danas, od strane Udruženja preduzetnica Crne Gore i Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada, uz podršku Službe Gradonačelnika, Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, Kancelarije za rodnu ravnopravnost u Glavnom gradu , kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.
Seminar je organizovan sa ciljem povećanja zaposlenosti žena i lica sa invaliditetom, kao i eliminacije njihove diskriminacije na tržištu rada.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović istakla je da je svrha ovog Seminara dati na značaju većoj vidljivosti i prepoznatljivosti žena u ekonomskom životu Crne Gore i poboljšanje uslova za život i rad licima sa invaliditetom, kao i onih iz kategorije teže zapošljivih lica.
Osnaživanje žena u Crnoj Gori u društvenom i ekonomskom smislu je jedan od glavnih ciljeva implementacije Zakona o ravnopravnosti polova Crne Gore, Strategije za razvoj ženskog preduzetništva,i Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom Gradu , za period ‎2016- 2017. godine.
Segment rodna ravnopravnost u ekonomiji gdje je strateški cilj povećati zaposlenost žena i ukloniti diskriminaciju žena na tržištu rada, kao i smjernicama EU pod uslovima pristupanja. Svrha seminara je osnaživanje mladih žena i žena iz teže zapošljivih kategorija i lica sa invaliditetom.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, BijanePejović, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima primarnu ulogu kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i zaštita od diskriminacije lica sa invaliditetom, te promociji jednakosti i tolerancije. Naime, rezultati istraživanja koje je sprovelo Ministartsvo za ljudska i manjinska prava i UNDP pokazuju da skoro 60% građana Crne Gore smatra da u oblasti zapošljavanja, lica sa invaliditetom najteže ostvaruju svoja prava, a sličnog mišljenja su iskazala i same  osobe  sa invaliditetom.

Šef Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Vladimir Rajčić naglasio je da treba zajednički uložiti napore kako bi se osobe koje pripadaju pomenutim kategorijama što brže i lakše adaptirale u profesionalni i društveni ambijent, jer je to zajednička dužnost i obaveza kojoj treba posvećeno pristupati kako bi dali doprinos jačanju društva u kojem živimo.

Na seminaru su još govorili: Ana Šebek, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Edina Serhatlić, koordinatorka za rodnu ravnopravnost u Glavnom gradu, Aet Salh, magistarka rodne ravnopravnosti, Aida Petrović, direktorica Crnogorskog ženskog lobija, Jovana Vukčević, Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, kao i Mirela Sjarić tennička asistentkinja na projektu “Nova znanja, nove šanse” koji se finansira od strane ZZZCG u okviru Grant šeme.


Projekat “Nova znanja, nove šanse” počeo je da se realizuje 10 januara, traje 10 mjeseci i ima za cilj obuku i unapređenje radnih sposobnosti 5 lica sa invaliditetom na radnom mjestu Poslovni administrator/ka.Po završenoj obuci pet učesnika obuke će steći sertifikat za zvanje Poslovni administrator/ka, tri učesnika će biti zaposleno u našoj agenciji, a ostalim učesnicima će biti prenijeta praktična i teorijska znanja,što će se uz preporuke Agencije Millennium i partnera na projektu direktno odraziti na bolje pozicioniranje i veću konkurentnost na tržištu rada.
Bitno je istaći da je u toku 2016. godine unaprijeđena finansijska podrška preduzećima u vlasništvu žena. IRFCG realizovao dvije posebne Kreditne linije i uslove za preduzetnice u okviru kojih je dodijeljeno 38 kredita u ukupnom iznosu 1.068.298,09€ ( Kreditna linija za podršku ženama u biznisu – 14 kredita, iznos 866,448.09 €; i Kreditna linija za podršku ženama u biznisu – UNDP – 24 kredita, iznos 201,850.00€) ZZZCG je u 2016.godini preduzetnicama odobrio  je 6 kredita,  u iznosu od 30.000€.-saopštila je Ana Šebek iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

 

1 komentar

  1. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com