Na čelu Agencije za visoko obrazovanje profesionalac, a ne politička ličnost - Volim Podgoricu

Na čelu Agencije za visoko obrazovanje profesionalac, a ne politička ličnost

Dio tekućih izmjena Zakona o visokom obrazovanju je korak u dobrom pravcu, kome je potrebna određena dorada sa ciljem kvalitetne implementacije, poručeno je, između ostalog, na današnjem okruglom stolu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU).

Takođe je poručeno da na čelu Agencije za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju neće biti politička ličnost već profesionalac.

Jedno od rješenja u vezi sa kojim će Ministarstvo biti otvoreno za sugestije, jeste i ono kojim je predloženo da se student sa završenim četvorogodišnjim sudijama ili po modelu 3+1 izjednači sa magistarskom u pogledu prava na nastavak obrazovanja i zaposlenja.

U radu okruglog stola su učestvovali i ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević sa saradnicima.

Tokom rasprave bilo je diskusije o tome da li je dobro rješenje kojim je predloženo zakonsko unificiranje modela studija za sve univerzitete u Crnoj Gori na 3+2+3.

Ministar je objasnio da je cilj kreiranje jedinstvenog modela koji će biti kompatibilan sa evropskim prostorom obrazovanja. Naglasio je da bi se, ostavljanjem ustanovama da same biraju model studija, stvorila konfuzija na tržištu u vezi sa vrijednošu diploma koje produkuju naši fakulteti.

“Samo studenti koji upisuju državni fakultet treba da budu finansirani od strane države, i tu nemam dileme”, poručio je ministar nakon jedne od sugestija koja se odnosila na razmatranje mogućnosti da država pod istim uslovima finansira studente nezavisno od toga da li je riječ o državnim ili privatnim fakultetima (vaučerizacija).

 

Kada je riječ o praktičnoj nastavi koja je zakonskim izmjenama predviđena u obimu od 25 odsto na svim fakultetima, Šehović je objasnio da je cilj predložene zakonske norme bio taj da ona zaista zaživi u praksi.

Ovo posebno s obzirom na činjenicu da i u važećem Zakonu o visokom obrazovanju već stoji upućujuća norma u dijelu praktične nastave, no ona, upravo zato što nije obavezujuća, nije ni zaživela, te, kako je ministar zaključio, u situaciji smo da sada sa fakulteta izlaze mladi ljudi koji često nijesu osposobljeni za tržište rada.

Poručio je i da je jasno da stvaranje pretpostavki za praktičnu nastavu za sve fakultete neće biti lako, ali jeste izvodljivo, kao i da će se dio praktične nastave sprovoditi i na samim ustanovama tamo gdje to bude moguće, ili da će se ugovori o praktičnom osposobljavanju fakultetskih jedinica sklapati sa eksternim javnim i privatnim subjektima.

Posebno interesovanje izazvalo je i formiranje Agencije za kvalitet visokog obrazovanja.

Poručeno je da se mora obezbijediti nezavisnost u njenom radu, kao i će da na njenom čelu biti profesionalac, a ne politička ličnost.

Ministar je izložio i da je cilj predlaganja Agencije bio kreiranje subjekta sastavljenog od tima profesionalaca kojima će jedini posao biti bavljenje kvalitetom u visokom obrazovanju. To je, kako je ministar naglasio, do sada radio Savjet za visoko obrazovanje, ali ne na redovnoj, sistemskoj i profesionalnoj osnovi već uz druge obaveze koje mu pripadaju, što nije dovoljno za kvalitet u ovoj oblasti.

Govoreći o finansijskim sredstvima koja bi pratila implementaciju predviđenih reformi, ministar je istakao: “Nijesmo bili avanturisti koji će predložiti netestirana rješenja, već su rađene ozbiljne finansijske analize”.

Odgovarajući na upite i komentare, ministar Šehović poručio je da je učešće u izradi zakona bilo otvoreno za sve koji su pokazali interes, te da su takve – multiresorske radne grupe – došle do predloženih rješenja.

Rekao je takođe da će neka od rješenja koja su predložili učesnici današnjeg okruglog stola, postati sastavni dio Zakona o visokom obrazovanju, što ide u prilog činjenici da je Ministarstvo raspravu u vezi sa zakonima shvatilo ozbiljno i kao dobar način da se čuju mišljenja koja se eventualno mogu inkorporitati u finalnu zakonsku verziju.

U tom smislu, ministar je istakao da je Ministarstvo spremno da razmotri predlog sa javne rasprave da se modifikuje odredba kojom je predloženo da se student sa završenim četvorogodišnjim sudijama ili po modelu 3+1 izjednači sa magistarskom u pogledu prava na nastavak školovanja i zaposlenja. Takođe, dao je podršku organizaciji rektorske konferencije koju je predložio CANU.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com