NIKŠIĆ DOBIJA 100 PARKIRALIŠTA ZA BICIKLA - Volim Podgoricu

NIKŠIĆ DOBIJA 100 PARKIRALIŠTA ZA BICIKLA

 

Nikšić je danas dobio četiri parkirališta sa 28 parking mjesta za bicikla, čime je počela prva faza projekta „Velonik“, u realizaciji nevladine organizacije Biciklo.me i uz finansijsku podršku Pivare „Trebjesa“. Prva parkirališta postavljena su na atraktivnim lokacijama u gradu – ispred Filozofskog fakulteta, Doma zdravlja, Tehnopolisa i unutar kompleksa Opšte bolnice. Još osam gradskih lokacija postaće u narednim danima mjesta za bicikliste, a ukupan broj parking mjesta koje će biciklisti iz Nikšića dobiti u sklopu projekta je 100.

 

Nakon postavljanja parkirališta, u Tehnopolisu je održana tribina “Nikšić kao biciklistički grad: planovi i izazovi”. Na tribini su predstavljena pozitivna iskustva velikih gradova, ali i lekcije naučene u Podgorici, koja je u poslednje dvije godine značajno razvila biciklističku infrastrukturu. Učesnici tribine poslali su poruku da planiranje treba da bude najvažniji korak u izgradnji biciklističke inftrastrukture, te da korisnike treba uključiti u proces od samog početka.

 

Nebojša Adžić, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić, kazao je da je potencijal biciklizma prepoznat u svim strateškim dokumentima razvoja grada. „Opština Nikšić daje punu podršku projektima koji utiču na kvalitet života u gradu i u narednom periodu ćemo naći prostora i za razvoj biciklističkih staza“, poručio je Adžić.

 

Iskustva iz Podgorice prenijela je Ilinka Petrović, glavna projektantkinja na razvojnom programu biciklističkih koridora.U Podgorici smo pristupili izgradnji biciklističke infrastrukture adaptacijom postojećih saobraćajnica, uz minimalne građevinske radove. Neki od izazova bili su mala širina postojećih trotoara, drveće uz njih, saobraćajni znaci, javni parkinzi i slično, pa smo rješenja prilagođavali svakoj situaciji“, navela je Petrović. Ona je savjetovala da se razvoj biciklizma u Nikšiću počne pripremom dobrog projektnog zadatka, koji će prilikom postavljanja koridora sagledati sve konflikte u prostoru i uskladiti prioritete.

 

Ema Alihodžić Jašarović, arhitekta i doktorant na temu socio prostornih aspekata promišljanja grada podsjetila je na tendenciju kreiranja zelenih gradova, gdje teme kao što je biciklizam dobijaju na značaju. „Sa postojećim urbanizmom i budućim biciklističkim stazama Nikšić bi mogao implementiratisistem održivog grada“, smatra Alihodžić Jašarović.

 

Postavljena parkirališta za bicikla trebalo bi da budu prvi korak za promociju biciklizma, očekuju u Pivari „Trebjesa“, koja je projekat „Velonik“ podržala na svom petom godišnjem konkursu za najbolje ekološke projekte NVO sektora. „Promovišemo biciklizam primarno s aspekta ekologije, ali i zdravih stilova života. U narednim danima Nikšić će dobiti 100 parking mjesta na 12 lokacija i vjerujem da će to animirati građane da se više posvete korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva“, saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“.

 

Na tribini je govorio i Marko Dacić iz Centra bezbjednosti Nikšić, koji je predstavio stanje bezbjednosti u saobraćaju u ovoj opštini i preventivne aktivnosti Centra. „U kontinuitetu sprovodimo preventivne mjere koje imaju za cilj da edukuju građane o bezbjednosti u saobraćaju. Na nivou Centra bezbjednosti Nikšić sačinjen je generalni Plan preventivnih aktivnosti za školsku 2016/2017. godinu koji se tiče bezbjednosti djece i učenika“, rekao je Dacić.

 

Iz NVO Biciklo.me najavili su da će do kraja juna organizovati veliku biciklističku vožnju Critical Mass u gradu pod Trebjesom. „Nadamo se da će Nikšićani nastaviti trend biciklizma koji živi u ovom gradu“, kazao je Blažo Crvenica, izvršni direktor ove NVO. Njegova koleginica Sonja Dragović poručila je za kraj da se prilikom razvoja biciklizma ne smije zaboraviti da za bicikliste planiraju najbolje upravo sami biciklisti.

O projektu:

„Velonik“ je nagrađeni projekat na poslednjem konkursu Pivare „Trebjesa“, kojim se biraju najbolji ekološki projekti, za čiju realizaciju kompanija izdvaja 10.000 eura.Pored Pivare „Trebjesa“ partneri na projektu su Opština Nikšić, kao i lokalne nevladine organizacije Kulturni centar Punkt i Omladinski klub Nikšić.

 

 

2 komentara

  1. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

  2. Wow!, this was a top quality post. In explanation I’d like to write like this as well – taking time and real effort to make a nice article… but what can I say… I keep putting it off and never seem to get something done

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com