65% odsto Crnogoraca žali za Jugoslavijom - Volim Podgoricu

65% odsto Crnogoraca žali za Jugoslavijom

U Crnoj Gori 65 odsto ispitanika žali zbog raspada Jugoslavije, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Gallup, čiji su rezultati danas objavljeni.

Rezultati pokazuju da, zbog raspada države, najviše žale građani Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon nasilnih protesta u Makedoniji i krize u ovoj državi, ova agencija objavila je istraživanje o tome kako građani regiona vide posljedice raspada bivše zajedničke države.

Rezultati su pokazali, tvrdi Gallup, da je jugonostalgija rasprostranjena širom regiona gdje veliki broj ispitanika smatra da je raspad države donio više štete nego koristi.

Većina građana u Srbiji i BiH smatra da je raspad Jugoslavije donio više štete nego koristi. To smatraju više od tri četvrtine ispitanika. U Srbiji 81 posto ispitanika je na pitanje „Da li je raspad Jugoslavije donio više štete nego koristi državi“, odgovorilo sa „da“, dok je u BiH tako ustvrdilo 77 posto ispitanika.

U Makedoniji 61 posto, takođe, vidi negativne posljedice raspada bivše države.

Slično Rusima koji žale sa Sovjetskim Savezom, ističu autori istraživanja, u Srbiji žale za Jugoslavijom.

S druge strane, građani Slovenije (41 posto) i Hrvatske (55 posto) smatraju da je raspad Jugoslavije donio više koristi. Prema istraživanju, najsrećniji su na Kosovu gdje 75 odsto ispitanika raspad Jugoslavije vidi kao pozitivno.

Negativne posljedice raspada vide uglavnom stariji građani. U BiH 85 posto ispitanika starijih od 56 godina smatra da je raspad zajedničke države donio više štete, dok je taj postotak kod mlađih znatno manji, tvrdi Gallup.

Radio Sarajevo

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com