Hrvatski državni vrh stao u odbranu Tompsona - Volim Podgoricu

Hrvatski državni vrh stao u odbranu Tompsona

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranile održavanje koncerta hrvatskog kantautora Marka Perkovića Tompsona, poznatog po nacionalističkim pjesmama u kojima se glorifikuje ustaštvo, reagovao je državni vrh Hrvatske.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, kako su saopštili iz njenog kabineta, razgovarala sa svojim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom i prenijela mu svoje mišljenje da je muzika tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, hrvatska predsjednica je prošle godine u jednom radijskom intervjuu kazala da joj je Perković omiljeni pjevač, jer je “podsjeća na dane kad su joj djeca pjevušila njegove pjesme na zadnjem sjedištu automobila.”

Premijer Andrej Plenković je najavio da će tražiti da mu se objasne razlozi za zabranu tog Tompsonovog nastupa.

Slovenačka policija, naime, juče je preporučila gradskim vlastima u Mariboru da zabrane za subotu zakazani koncert hrvatskog pjevača pretežno nacionalističkih pesama u kojima se veliča ustaštvo.

Takva preporuka donijeta je zbog “informacija o povećanim bezbjednosnim rizicima, zbog opasnosti da koncert zloupotrijebljen za krivična djela”.

Policija je ukazala da, na osnovu informacija o prodaji karata za koncert preko interneta u Hrvatskoj i Austriji, ima razloga da se vjeruje da će na koncert doći pojedinci iz sredina gdje su koncerti tog muzičara zabranjeni.

Mariborska policija smatra da bi na koncert mogle doći Tompsonove radikalne pristalice iz Hrvatske, sa namjerom da podstaknu i počine krivična djela. Takođe je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni faktor rizika po bezbjednost.

Tompsonovo prvo gostovanje u Sloveniji trebalo je da bude u subotu u Mariboru, a sama najava održavanja koncerta izazvala je žestoka reagovanja stranaka i udruženja koja su tražila njegovu zabranu.

Oni su ukazivali da zabrana koncerta još prije mjesec dana tražio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec.

Fištravec je zabranu Tompsonovog nastupa zatražio rekavši da u tom gradu nema mjesta ikonografiji koja izaziva podjele i podstiče “fašizam”, a neka udruženja su prikupila potpise za otkazivanje koncerta, za koji su karte već rasprodate.

Upitan treba li zabraniti Perkovićev nastup u Mariboru, predsjednik Slovenije Borut Pahor je bio neutralan.

“Predsjednik republike nije poznavalac opusa Marka Perkovića Tompsona, ali su mu poznati Tompsonovi politički stavovi i on ih odbija”, saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsjednika, uz napomenu da je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava.

Iz kabineta premijera Mire Cerara za Večer je saopšteno da on “odbija svaki govor mržnje” i da “ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku”.

Najoštriji je u izjavi, pak, bio predsjednik parlamenta Milan Brglez koji je član Cerarove stranke, ali njenog lijevog krila i po navodima medija možda i kandidat za predsjednika države na jesenjim predsjedničkim izborima.

Brglez je poručio da su Perković i njegov koncert neprimjereni “kako za Maribor, tako i za Sloveniju”, da on u svojim nastupima “veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima”, te da je pravi primjer za to tekst Perkovićeve pesme Anica, kninska kraljica

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com