Bivši član PzP-a: Uhapšeni funkcioneri su žrtve rukovodstva stranke - Volim Podgoricu

Bivši član PzP-a: Uhapšeni funkcioneri su žrtve rukovodstva stranke

Bivši član predsjedništva Pokreta za promjene (PzP) Rifat Vesković kaže da su uhapšeni funkcioneri PzP-a kolateralna šteta rukovodstva stranke koja programski luta od suverinistički građanske partije do krajnje desnog krila Nove srpske demokratije, pišu Dnevne novine.

Vesković smatra da Pokret za promjene srlja u sunovrat i samouništenje zbog loše politike koju vode lideri stranke.

„Sa uhapšenim funkcionerima PzP-a se najdublje saosjećam, jer sam kroz hapšenja i kazamate i sam prošao. Uhapšeni su kolateralna šteta pogrešne politike rukovodstva stranke. PZP se morao pozicionirati uz građansku opoziciju u Crnoj Gori, a ne uz postojeće prevaziđene nacionalne partije”, kazao je Vesković u razgovoru za Dnevne novine.

Sve je više onih koji odlaze

On je ubijeđen da njegovo mišljenje i razočarenje dijeli veliki broj bivših visokih funkcionera PZP-a koji napuštaju ovu partiju.

“Dokaz za to je i činjenica da većina njih nije prešla u vladajuće partije, već u opozicione. Zato za njihovo pristupanje Demokratama, URI, Demosu, SDP-u, ne treba kriviti rukovodstva tih partija da ih vrbuju, već naprotiv, za njihovo napuštanje treba razloge tražiti u sopstvenim redovima“, ističe Vesković.

On podsjeća da je od početka višepartizma u Crnoj Gori od 1990. godine, možda zbog svojih kritičkih i samokritičkih načela i opredjeljenja, djelovao i nastupao opoziciono i da sada tako razmišlja.

„Tako je bilo i devedesetih kad je to bilo vrlo rizično i teško, zbog čega se išlo i na robiju, a i kasnije kad je bilo nešto lakše. Poslije djelovanja kroz nacionalne manjinske partije kao što su SDA i DZMB, ubijeđen da je vrijeme nacionalnog romantizma iz devedesetih godina politički relikt, pristupio sam Pokretu za promjene, prije tačno pet godina vjerujući da je to prava, istinski građanska i opoziciona partija”, kaže Vesković.

On tvrdi da je Pokret za promjene u početku i bio onakav kakav se i predstavljao i zato su je, kako kaže, prihvatili brojni građani Crne Gore.

“Kasnije, a evo i danas partija programski luta idući u politički sunovrat i samouništenje. Čas je suverenistička, građanska, opredijeljena za evroatlanske integracije, čas sušta suprotnost tome. Ne može PZP biti građanska i evroatlantska, a igrati na politička proigravanja krajnje desnog krila NOVE Marine Jočić“, ocijenio je Vesković.

Bivši član predsjedništva PZP se pita kako Nebojša Medojević može danas braniti oštru kritiku i napad na njega, što je maja 2015. godine nastupio na tribini Pokreta za nautralnost za NATO u Bijelom Polju.

„Opaska mu je bila da sam nanio ogromnu političku štetu PZP, jer je ta partija programski za NATO. Valjda je moja neutralnost bila manja politička greška od Medojevićevog aktuelnog svrstavanja u antinatovsku koaliciju, uz ovaj ili onaj izgovor. Niko više ne može vjerovati u principijelnost ni PZP, ni NOVE, a DPS-u, odavno niko i ne vjeruje”, kaže ovaj bivši funkcioner Pokreta za promjene.

Režim ne mogu srušiti oni koji ga jačaju

“Učestvovao sam 24. oktobra 2015. godine na protestima protiv režima i iskreno vjerovao u namjeru opozicije, barem njenog dijela, za promijenu nedemokratskog vječnog režima u Crnoj Gori. Sljedeći potezi i radnje PZP, NOVE i nekih drugih političkih subjekata duboko su pokolebali to moje uvjerenje. Ne može se režim rušiti potezima koji ga jačaju i održavaju, a posebno nikako napadima na opozicione partije“, kaže Rifat Vesković.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com