Ovo su antidepresivi iz prirode - Volim Podgoricu

Ovo su antidepresivi iz prirode

Depresija je danas, uz kardiovaskularna oboljenja i karcinom, jedna od najrasprostanjenijih bolesti ‒ od nje boluje svaki četvrti Evropljanin. Prema istraživanjima, do 2020. godine će zauzeti drugo mjesto na listi najzastupljenijih oboljenja, prenosi RTS.
Riječ je o bolesti prisutnoj u svim epohama, kod svih uzrasta, rasa i oba pola. Žene se razbole dva puta češće nego muškarci. Do smrtnog ishoda najčešće dolazi zbog zanemarivanja sopstvenog zdravlja, smanjene otpornosti i sklonosti ka samoubistvu.
Endogena depresija zavisi od nasljednog faktora i konstitucije organizma; reaktivna depresija je izazvana traumatičnim iskustvom; organsku depresiju uzrokuje moždano oštećenje, a involuciona depresija je uslovljena taloženjem negativnih iskustava i javlja se u drugoj polovini života.Saradnja sa psihijatrom je od velike važnosti prilikom uspostavljanja prave doze antidepresiva, ali sve češće se piše o brojnim neželjenim dejstvima tih sredstava.

U vremenu velikih ekonomskih teškoća, pada standarda, osjećanja beznadežnosti i bespomoćnosti ne čudi sve veći broj oboljelih od depresije. Ipak, postoje prirodni antidepresivi koji mogu uticati na opšte stanje i raspoloženje i ublažiti depresiju i anksioznost. Postavite „klopke” za depresiju.

Probiotici

Na rad mozga, pa samim tim i na mentalno zdravlje, utiče crevna flora. Unosite probiotike putem prirodno fermentisanih namirnica ili čistih probiotskih bakterija.

Manje šećera

Smanjite upotrebu rafinisanih šećera, naročito fruktoze, kao i prerađenih namirnica jer osim šećera sadrže i brojne aditive, koji narušavaju moždanu funkciju. Šećer direktno utiče na mentalno zdravlje.

Esencijalne masne kiseline

Ljudski mozak se satoji od 60 odsto masnoća. Izuzetno je važno unositi omega-3 masne kiseline jer se one sastoje od esencijalnih masnih kiselina DHA i EPA, ključnih za normalnu moždanu funkciju i mentalno zdravlje.

Vitamini

Manjak vitamina B12 doprinosi depresiji. Svaki četvrti pojedinac ima manjak tog vitamina. Može se nadoknaditi unošenjem namirnica životinjskog porijekla kao što su: džigerica, bubrezi, mlijeko, meso, većina sireva, školjke.

Sunce

Osobe s manjkom vitamina D izložene su riziku od depresije jedanaest puta više nego osobe sa normalnim nivoom tog vitamina. Za uspostavljanje normalne vrijednosti vitamina D u organizmu preporučuje se izlaganje sunčevom, tj. dnevnom svijetlu (bilo da je oblačno bilo sunčano vrijeme) najmanje petnaest minuta dnevno.

Vježbanje ili šetnja

Svakodnevno vježbajte ili šetajte jer je to jedna od najboljih metoda za sprečavanje ili savladavanje depresije. Istraživanja pokazuju da je povećanje aerobnog kapaciteta povezano s poboljšanjem raspoloženja i duševnim blagostanjem.

San i spavanje

Spavajte dovoljno i redovno. Nedovoljno sna može vas ʼgurnutiʼ u depresiju. Loše spavanje, što uključuje nesanicu, hipersomniju i pomaknut termin spavanja, usko je povezano s depresijom.

Pokušajte da odlazite na počinak približno u isto vrijeme i spavajte sedam i po, do osam sati. I sanjajte, naravno, jer san je vrsta mentalne higijene.

2 komentara

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to search out someone with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s needed on the web, someone with somewhat originality. useful job for bringing something new to the internet!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com