Simović: Gašenje KotorArta je kulturološka katastrofa - Volim Podgoricu

Simović: Gašenje KotorArta je kulturološka katastrofa

Proslavljeni violinista, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra i ambasador KotorArta, Roman Simović, apelovao je na nadležne institucije da urade sve što je u njihovoj moći da se sačuva najvrjedniji festival umjetničke muzike u Crnoj Gori.

„KotorArt je nešto najljepše što se desilo Crnoj Gori. Njegovo gašenje bi značilo pravu kulturološku katastrofu! Ako to dozvolimo to samo znači da nama ništa što ima pravu vrijednost ne treba“, saopštio je Simović povodom informacije da KotorArt kao festival od nacionalnog značaja još nema sporazum sa Ministarstvom kulture Crne Gore niti budžet za održavanje ovogodišnje manifestacije.

Kao međunarodni festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, i jedan od najvećih i najposjećenijih u regionu, KotorArt se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz saradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

„Sa KotorArtom Crna Gora je, uz Dubrovačke Ljetnje Igre, Ljubljanski Festival i Ohridsko Ljeto, apsolutni lider u regionu i, ako želimo u Evropu, bojim se da bez ovakvih događaja nismo dorasli Evropi. Molim nadležne da urade sve što je u njihovoj moći da sačuvaju naš najvrijedniji festival umjetnicke muzike!“, poručio je Simović.

IX Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. jun u Kotoru.

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od hiljadu umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu. Od objedinjavanja kotorskih ljetnjih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala je vidjelo više od 200.000 gledalaca, priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je učestvovalo blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com