Predrag dnevno proizvede pola tone mlijeka: Kada se odvoji rad od nerada, sve je moguće - Volim Podgoricu

Predrag dnevno proizvede pola tone mlijeka: Kada se odvoji rad od nerada, sve je moguće

Odvojiti rad od ne rada, čini nam se da je jedan od glavnih zadataka našeg društva. U poljoprivredi kao važnom dijelu domaće privrede, htio to neko priznati ili ne, rad sve više vrijedi. Dobar primjer za ovu tvrdnju je domaćin Predrag Jakić iz Šipačna kod Nikšića.

Vrijednim radom Jakić je sa svojom porodicom, za samo desetak godina, podigao uzornu farmu sa četrdesetak grla krupne stoke na kojoj se dnevno proizvede skoro pola tone mlijeka. Jakići su ovoga proljeća obradili i pet hektara zemlje, a tu je i dvadesetak ovaca, svinje,  priča naš domaćin.

“Posađeno je žito na pet hektara. Ukoliko bi “pronašli” zakupodavca zemlje, obradili bi još dvadeset hektara i to nam ne bi bio problem pošto raspolažemo potrebnom mehanizacijom”, kaže Jakić.

Na farmi su novi objekti za smještaj krava muzara, podmlatka  i sijena. Mehanizacija je nabavljena posredstvom MIDAS-a  i tu su subvencije i podrška  Ministarstva pojoprivrede i ruralnog razvoja.

“Uloženo je dosta jer  u poljoprivredi se ne mogu postizati rezultati ukoliko se ne radi profesionalno i ne poštuje struka. Krug se mora zatvoriti”, objašnjava Jakić.

Da bi posao napredovao, mora raditi cijela porodica. Složno se prione na posao, supruga  i sinovi koji su  završili srednju školu, svi rade na imanju.

“Može  da se stigne, samo treba radne zadatke rasporediti, a i savremene mašine olakšavaju posao”, rekao je Jakić.

U Šipačnu, ovih dana, buja priroda. Bilo je kiše, pa su krenuli usjevi i trava. Poljoprivrednici mogu čekati i ljeto jer ne zavise od bistijerni pošto je prije nekoliko godina izgrađen seoski vodovod.

(Gojko Jovanović, Radio Crne Gore)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com