Marković: Penzionere neće pogoditi mjere štednje - Volim Podgoricu

Marković: Penzionere neće pogoditi mjere štednje

Penzioneri neće biti obuhvaćeni sanacionim mjerama Vlade i njihova primanja će i dalje biti redovno usklađivana, rekao je juče premijer Crne Gore Duško Marković.

On je u emisiji odgovoran odgovor Radija Crne Gore, kazao da je posljednje veće usklađivanje penzija bilo u julu 2016. i iznosilo je tri odsto na prosječnu penziju i 20 odsto na najnižu.

“Redovno usklađivanje smo imali u januaru 2017. od 0,75 odsto. I dalje će ići to usklađivanje penzija i želimo da našim politikama sačuvamo penzionere od restriktivnih mjera”, naveo je Marković i podsjetio da je prosječna penzija 285 eura.

On je na pitanje slušalaca da li je moguće povećati minimalnu penziju, odgovorio da je to moguće ako se poveća BDP.

“Najniža penzija do 150 eura je kompleksno pitanje i moramo imati mnogo jaču ekonomiju i mnogo više rada nego do sada”, rekao je Marković.

On je ponovio da je Vlada odlučna da se suprotstavi visokom deficitu i javnom dugu i obezbijedi makroekonomsku i fiskalnu stabilnost i da će u junu usvojiti fiskalnu strategiju za tri godine, u okviru koje će se osnažiti mjere konsolidacije. To će, kako očekuje, Crnu Goru dovesti u poziciju da 2019. godine eliminiše budžetski deficit i obezbijedi silazni trend javnog duga.

Marković je rekao da je državni dug sada   2,4 milijarde eura, odnosno  64 odsto BDP-a.

“Javni dug je nešto veći, jer podrazumijeva i dug opština. U 2016. on je bio 2,5 milijarde eura”, saopštio je Marković.

On je kazao i da se već može uočiti veći nivo fiskalne discipline, kao i rast prihoda u odnosu na isti period prošle godine.

„Nijesmo se opredijelili za povećanje poreskih stopa, kako ne bi ugrozili poreski ambijent i da bi stvorili prilike za novi biznis. To se pokazalo kao dobro opredjeljenje, jer je sve više stranih investitora koji žele da ulažu u Crnu Goru“, naveo je Marković.

On je dodao da Vlada pažljivo prati   poruke iz Centralne banke (CBCG), ali je i zamolio guvernera Radoja Žugića da pitanje poreske politike ostavi izvršnoj vlasti.

„Naći ćemo načina da se opredijelimo prema tom pitanju, a da ne ugrozimo poslovni ambijent i obezbijedimo održivost javnih finansija“, poručio je Marković.

On je dodao da je optimista kad je riječ o rokovima za izgradnju autoputa, navodeći da napreduju radovi i na turističkim kompleksima Luštica i Portonovi.

Govoreći o privatizaciji Luke Bar, on je rekao da se ne smije napraviti greška i da je privatizacija potrebna, s mnogo većom cijenom, nego što je sada. On smatra da je poboljšana ponuda poljske kompanije OT Logistik stigla sa zakašnjenjem, što je pokazalo da je odluka Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije bila ispravna.

Savjet je 24. aprila poništio tender za prodaju 30 odsto akcija  Luke  Bar. Razlog je, kako su naveli, to što nijesu zadovoljni ponudom OTL-a koji je jedini dostavio ponudu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com