Grip može da uveća rizik od srčanog udara - Volim Podgoricu

Grip može da uveća rizik od srčanog udara

Respiratorne infekcije, u koje su uvršteni i grip i upala pluća, mogu da povećaju rizik od dobijanja srčanog udara, tvrdi studija naučnika sa Univerziteta Sidnej, objavljena u časopisu Internal Medicine Journal.

Kod 578 pacijenata koje je studija obuhvatila, a koji su hospitalizovani zbog infarkta, oko 17 procenata je imalo neku infekciju disajnih puteva u okviru nedelju dana prije srčanog udara. Oko 21 posto njih, infekciju je imalo u okviru od sedam do 35 dana prije srčanog udara.

Naučnici smatraju da respiratorne infekcije mogu da budu uzrok za pojavu infarkta, ali brine to što rizik nije veći samo na početku infekcije, već i nakon više od mjesec dana.

Druga nedavna studija proučavala je vezu srčanih udara i uzimanja određenih ljekova protiv bolova i zaključila da je uzimanje nesteroidnih antireumatika kod prehlade uvećalo rizik od nastanka srčanog udara.

Ta studija je uzela u obzir samo pacijente koji su pili nesteroidne antireumatike za respiratorne infekcije. Sada, ova nova studija australijskih naučnika otvara mogućnost da se rizik od infarkta uvećava ne zbog uzimanja sredstava protiv bolova, već zbog same respiratorne infekcije.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com