POČINJE MJESEC RAMAZANA: Poruke mira, slobode i praštanja - Volim Podgoricu

POČINJE MJESEC RAMAZANA: Poruke mira, slobode i praštanja

Ramazan je mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

Islamski sveti mjesec Ramazana počinje sjutra, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju.

Fejzić je kazao da se milošću Alahovom dočekuje još jedan Ramazan, mjesec nemjerljive milosti i bliskosti Božije.

-U njemu je Stvoritelj odabrao baš nas da slijedimo vječne Upute sve do dana konačne pravde. Ne postoji zajednica niti pojedinac koji u svojoj prolaznosti nije iskušan. Naše postojanje svjedoči da naši preci pred kušnjama nijesu poklekli već da su iz njih izlazili jači i bolji, pravedniji i bogobojazniji, rekao je Fejzić.

On je poručio da je Ramazan pravo vrijeme, a post najbolji način da se duhovno osnažen i ummet izbori sa savremenim izazovima, prvenstveno onim unutar sebe. “U Allahovu naklonost na tom putu ne treba ni sumnjati”.

Fejzić je kazao da je Ramazan jedini mjesec kojeg Allah poimenično spominje u Kuranu.

On je rekao da je u njemu objavljen Kuran, ali i sve ostale Božije Knjige, uključujući Tevrat (Toru) i Indžil (Jevanđelje).

-Ramazan je mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve. U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazan! Ramazan šerif mubarek olsun, rekao je Fejzić.

Ramazan u 2017 godini počinje u subotu 27. 05. i traje 30 dana. Ramazan je uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar. Datumi Ramazana također mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome je li Mjesec viđen ili ne.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.” Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: “Neka je Allah zadovoljan.” Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

11 komentara

  1. Thank you for another informative website.
    Where else may just I am getting that kind of information written in such a perfect method?
    I've a project that I am just now operating on, and I
    have been on the glance out for such information.

  2. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it
    from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
    Please let me know where you got your theme. With thanks

  3. Woah! I'm really loving the template/theme of this blog.
    It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging
    to get that “perfect balance” between user friendliness and
    visual appeal. I must say that you've done a awesome job with this.
    Also, the blog loads very quick for me on Firefox. Outstanding Blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com