Obilježavanje Evropskog dana parkova u Podgorici - Volim Podgoricu

Obilježavanje Evropskog dana parkova u Podgorici

U Podgorici se danas obilježava Evropski dan parkova na Trgu nezavisnosti

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore – Direktorat za klimatske promjene, Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Glavnim gradom Podgorica, Agencijom za zaštitu životne sredine, Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju, obilježava jedan od najznačajnijih međunarodnih ekoloških datuma „Evropski dan parkova“, u Podgorici na Trgu nezavisnosti.

Pod sloganom „Promjena klime mijenja parkove”, koji je predložila Europark federacija, održaće se edukativne radionice za učenike eko-sekcija iz osnovnih škola „Pavle Rovinski“, „Sutjeska“ i „Vladimir Nazor“, a koje sprovode program „Eko-škola“ Zavoda za školstvo. Učenici će ovom prilikom biti i edukatori, tako što će zainteresovane građane upoznati o klimatskim promjenama, posljedicama koje zbog njih nastaju, i na koji način ih možemo ublažiti, ali i o nacionalnim parkovima i uticaju klimatskih promjena na zaštićena područja.

Danas će ovim povodom posjetiocima događaja biti podijeljeno 300 sadnica lišćara i četinara koje je donirala Uprava za šume Crne Gore, kao i 300 sadnica sezonskog cvijeća koje će donirati poljoprivredna apoteka „Agro euro”, koja posluje u okviru preduzeća „M&D Aligrudić kompani“. Određeni broj sadnica biće doniran i osnovnim školama „Pavle Rovinski“, „Sutjeska” i „Vladimir Nazor“, za uređivanje školskih dvorišta. Rasadnik Ekoplant će donirati stotinjak sadnica ukrasnog i ljekovitog bilja i voćaka posjetiocima događaja, kao i oko stotinjak sadnica OŠ „Radojica Perović“ iz Podgorice za uređenje dvorišta.

Podsjećamo da je Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24. maja 1909. godine.

Ovogodišnji Evropski dan parkova obilježava se pod sloganom: „Promjena klime mijenja parkove” (Changing climate, changing parks.

(Mondo)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com