Mečići ipak putuju u Grčku - Volim Podgoricu

Mečići ipak putuju u Grčku

Dva mladunčeta mrkog medvjeda Brundo i Maša, koji su do sada boravili u podgoričkom Prihvatilištu za oporavak divljih životinja, danas će biti prevezeni u Rehabilitacioni centar Arcturos u Grčkoj, gdje će se u narednih mjesec dana raditi ispitivanja kako bi stručnjaci utvrdili da li se mogu vratiti u divljinu, izjavio je za Pobjedu vlasnik prihvatilišta Miljan Miličković.

Ovu informaciju su potvrdili i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako je Miličković pojasnio, u slučaju da stručnjaci procijene da se medvjedići u ovoj fazi ne mogu vratiti u divljinu, u istom centru bila bi obavljena njihova potpuna rehabilitacija, nakon čega bi ih vratili u Crnu Goru, za otprilike godinu dana, radi puštanja u prirodu, u slobodan život.

“U slučaju da procjene stručnjaka budu da se ove jedinke ne mogu rehabilitovati za vraćanje u prirodu država Crna Gora, odnosno nadležna ministarstva, donijeće odgovarajuću odluku o njihovom zbrinjavanju”, kazao je Miličković.

Kako je dodao, angažovana je jedna specijalizovana austrijska organizaciju koja će ih prebaciti do Grčke. Miličković je rekao da je rastanak od Maše i Brunda bio težak, jer su se on i njegova porodica, ali i prijatelji vezali za mladunčad.

“U nekoliko prethodnih mjeseci o njima smo brinuli kao da su bebe, danonoćno i bez trunke loše namjere”, bio je iskren Miličković. On je naveo da su pretrpjeli mnogo kritika od „zlonamjernih organizacija“, a sve kako bi spasili mečiće.

“Jedino što bih volio je da u budućnosti svi zajedno u ovakvim situacijama brzo reagujemo i budemo spremniji kako bi u što većoj mjeri zaštitili našu životnu sredinu, što nam je prije svega i ljudska dužnost”, poručio je Miličković.

Podsjećamo, u martu mjesecu porodica Simović iz Brestice je udomila mečiće koje su, kako su kazali tada, pronašli nadomak svoje kuće. Nakon toga, mečići su premješteni u dom u Prihvatilištu za životinje, na dvadesetak kilometara od Podgorice. Naime, radi se o prihvatilištu koje pod okriljem NVO “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora“ djeluje pri Ministarstvu zaštite životne sredine i prostire se na površini od oko 12.000 kvadrata livada, šuma i pašnjaka.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com