Home / NOVOSTI / Društvo / Za djecu i mlade pasoši bez plaćanja takse

Za djecu i mlade pasoši bez plaćanja takse

   Poslanici vladajuće koalicije prihvatili su inicijativu Udruženja roditelji i predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću juče uputili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama kojim traže da djeca i mladi do navršene 21. godine života ne plaćaju taksu od 25 eura prilikom vađenja pasoša, pišu Dnevne novine.

Dakle, ukoliko prijedlog dobije zeleno svijetlo, djeca i mladi do 21. godine neće više plaćati taksu za izdavanje pasoša u iznosu od 25 eura, već samo troškove obrasca od 15 eura.

U obrazloženju Prijedloga zakona navodi se da je Udruženje roditelji “potpuno osnovano uputilo inicijativu poslanicima Skupštine Crne Gore za izmjenu Zakona o administrativnim taksama u ovom dijelu”, te da je “realno i opravdano da takse budu oslobođena sva lica do navršene 21. godine života”.

Izdavanje pasoša za djecu, podsjetimo, ranije je koštalo je 15 eura, a nakon izmjena i dopuna Zakona o administrativnim taksama povećano je na 40 eura, budući da je i za najmlađe bila uvedena administrativna taksa od 25 eura, koja je, inače, obavezna za odrasle osobe.

Udruženje roditelji odmah je reagovalo na novo zakonsko rješenje i prvo se obratilo MUP-u, a kasnije poslanicima crnogorskog parlamenta koji su njihov zahtjev ocijenili opravdanim i pokrenuli inicijativu za dopunu Zakona o administrativnim taksama.

Poslanici su otišli korak dalje u odnosu na predlog Udruženja roditelji, pa su oslobađanje od takse predvidjeli i za sve mlade do navršene 21. godine života. Dakle, nijesu se zaustavili ni na granici od 18 godina, kada se stiče punoljetsvo, jer se najviše pasoša izdaje maturantima i studentima, dakle populaciji od 18. do 21. godine života.

Iza inicijative i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama stoje poslanici Nikola Rakočević i Jovanka Laličić, Vujica Lazović, Genci Nimanbegu, Andrija Popović, Andrijan Vuksanović i Ervin Ibrahimović.

Podsjetimo, pravo na biometrijski pasoš ima crnogorski državljanin. Pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licu mlađem od četiri godine života, sa rokom važenja od dvije godine.

Prema važećim propisima, za izdavanje pasoša prilaže se zahtjev (obrazac se dobija u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove), dokaz o uplati naknade za obrazac 15 eura i administrativne takse 25 eura, kao i identifikaciona isprava (lična karta, pasoš, vozačka dozvola ili druga javna isprava sa fotografijom iz koje se može utvrditi njihov identitet).

Usvajanjem Prijedloga dopune Zakona o administrativnim taksama, djeca i mladi do navršene 21. godine plaćaće samo troškove obrasca – dakle 15 eura.

Dnevne novine

loading...

2 Komentari

  1. I see you don’t monetize your blog, but you can earn additional cash every day.

    It is very easy even for noobs, if you are interested simply search
    in gooogle: pandatsor’s tools

  2. It’s nearly impossible to find knowledgeable people on this subject, however,
    you seem like you know what you’re talking about!
    Thanks

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *