JEFTINIJI PASOŠI ZA DJECU ČEKAJU ZELENO SVJETLO - Volim Podgoricu

JEFTINIJI PASOŠI ZA DJECU ČEKAJU ZELENO SVJETLO

Udruženje roditelji obradovala je najava vladajuće koalicije da će se njihova inicijativa o izmjeni Zakona o administrativnim taksama uvrstiti u skupštinsku proceduru, kojom je za vađenje pasoša za djecu potrebno platiti 15 eura za troškove obrazaca, a ne 40 eura kako je to sada.

Poslanici su otišli korak dalje u odnosu na predlog Udruženja roditelji, pa su oslobađanje od takse u iznosu od 25 eura predvidjeli i za sve mlade do navršene 21. godine života.

Kako je navela direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović za DN, Udruženje je prošle godine zakasnilo kada su bile u toku izmjene Zakona o administrativnim taksama, ali su odmah po stupanju izmijenjenog zakona na snagu i žalbi roditelja reagovali slanjem inicijatva za povratak na prethodno stanje.

“Obradovali smo se kada je stiglo obavještenje da će se naš predlog uvrstiti u skupštinsku proceduru, a još više ćemo se radovati ako bude usvojen. Vidjećemo na koji način će se izjasniti, optimistični smo. Nadamo se da će poslanici ispraviti grešku, s obzirom da jeste napravljena velika greška, jer je trenutno važeća cijena pasoša za djecu visoka dažbina”, istakla je ona.

Kako je kazala, sada se roditelji javljaju sa pitanjima kada će izmjene pomenutog zakona doći na dnevni red.

“Početak je odmora, roditelji se trenutno interesuju kada će biti izglasavanje izmjena Zakona o administrativnim taksama. Postojeći iznos pasoša za djecu nije baš mali, pogotovo za one koji imaju više djece”, kazala je Mihailović.

Podsjetimo, poslanici vladajuće koalicije početkom sedmice su prihvatili inicijativu Udruženja roditelji i predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću uputili Predlog zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama kojim traže da djeca i mladi do navršene 21. godine života ne plaćaju taksu od 25 eura prilikom vađenja pasoša.

Dakle, ukoliko predlog dobije zeleno svijetlo, djeca i mladi do 21. godine neće više plaćati taksu za izdavanje pasoša u iznosu od 25 eura, već samo troškove obrasca od 15 eura.

U obrazloženju Predloga zakona navodi se da je Udruženje roditelji “potpuno osnovano uputilo inicijativu poslanicima Skupštine Crne Gore za izmjenu Zakona o administrativnim taksama u ovom dijelu”, te da je “realno i opravdano da takse budu oslobođena sva lica do navršene 21. godine života”.

Izdavanje pasoša za djecu, podsjetimo, ranije je koštalo je 15 eura, a nakon izmjena i dopuna Zakona o administrativnim taksama povećano je na 40 eura, budući da je i za najmlađe bila uvedena administrativna taksa od 25 eura, koja je, inače, obavezna za odrasle osobe.

Iza inicijative i Predloga zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama stoje poslanici Nikola Rakočević i Jovanka Laličić, Vujica Lazović, Genci Nimanbegu, Andrija Popović, Andrijan Vuksanović i Ervin Ibrahimović.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com