NOVI PLAGIJAT: Ulice Moskve autor predstavio kao ulice Podgorice! (FOTO) - Volim Podgoricu

NOVI PLAGIJAT: Ulice Moskve autor predstavio kao ulice Podgorice! (FOTO)

Bura oko samostalne izložbe Zorana Fatića “Podgorica na razglednicama s kraja XIX vijeka do 80-tih godina XX vijeka”, koja je ovih dana aktuelna u KIC-u, ne stišava se zbog tvrdnji da su pojedine fotografije plagijat. Danas je isplivao novi.

Sve je počelo od toga kada je među 300 fotografija koje je Fatić skupljao godinama iz privatnih kolekcija, jedna izazvala veliku pažnju javnosti i mnoštvo reakcija na društvenim mrežama.

Razlog je taj što se na fotografiji Osmanagića džamije u Staroj varoši, ispod koje stoji da je napravljena 1939. godine, vide klima uređaji i automobili nove generacije.

Brojni komentatori tvrde da je Fatić preko kompjuterskih programa za obradu fotografija vješto uklonio vozila i smanjio intezitet boja da bi izložbeni eksponat izgledao što stariji.

Nakon tih kritika, Fatić je tvrdio da je permutovao datume i da je zapravo 1993. godina u pitanju.

Međutim, komentatori tvrde da je opet pokušao da obmane čitaoce jer je džamija 1997. renovirana i dobila izgled sa slike, a tek je 2000. godine izvršena sanacija turbeta, a kupola pokrivena bakrom, što se na originalnoj fotografiji jasno vidi.

U međuvremenu je isplivao još jedan plagijat. U pitanju je fotografija “Proljeće u Moskvi” 1959.godina, autora V. Kruglikov, koja je, između ostalog, objavljena na stranici sports.ru.

Podsjećamo, Ministarstvo pravde usvojilo je prijedloge Centra za građansko obrazovanje da plagijat bude definisan kao krivično djelo. Kakav će epilog na kraju imati ovaj slučaj ostaje da vidimo.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com