Fatić: Na sajtu je pisalo da su na fotografiji naša gradska djeca, nisam provjerio i zato sam poginuo - Volim Podgoricu

Fatić: Na sajtu je pisalo da su na fotografiji naša gradska djeca, nisam provjerio i zato sam poginuo

Podgorički fotograf Zoran Fatić, kazao je za “Vijesti” da je pogriješio što je preuzeo nekoliko fotografija sa interneta, a koje su bile nepotpisane i zbog kojih je na Facebook stranici “Podgorički vremeplov” prozvan i proglašen da je plagijator.

“Pored mojih originalnih fotografija, kojih ima preko dvije hiljade, preuzeo sam neke fotografije, koje nijesu bile potpisane, a iz razloga, što sam smatrao da građani treba da ih vide”, istakao je Fatić.

On je kazao da je juče makao iz hola KIC-a “Budo Tomović” fotografiju na kojoj su djeca koja igraju fudbal na ulici, sa  potpisom “Titograda 1958. godine”.

“Uvidio sam grešku i priznajem je, fotografija je bila takođe nepotpisana na jednom sajtu i pisalo je da su to naša gradska  djeca. Nijesam provjerio da li je tako i zbog toga sam poginuo”, kazao je Fatić.

Fotografija dječaka je u stvari  čuvena fotografija “Proljeće u Moskvi”, V. Krugilkova ruskog fotografa iz 1959. godine.

On je kazao da za izložbu fotografija “Podgorica sa kraja XIX vijeka, do 80-ih godina XX vijeka”, u Kulturno- informativnom centru „Budo Tomović” nije dobio ni cent u da je sve organizovao o svome trošku.

Tvrdi da je i fotografiju Stare varoši, za koju je pisalo da je iz 1939. godine,  a trebalo iz 1993, preuzeo sa nekog bošnjačkog sajta.

Zbog te fotografije na kojoj se vide klima-uređaji, Fatića su prozivali na  Facebook stranici “Podgorički vremeplov”.

“Istina je da sam sa te fotografije makao automobile, retuširao je i želio da građanima pokažem kako je grad izgledao. Dugujem javno izvinjenje jedino Ivanu Stojanoviću,  jer sam objavio na izložbi sliku crkve Svetog Đorđa pod Goricom, a za koju on kaže da je njegova. Priznajem, skinuo sam je sa sajta, a bilo je nekoliko njih, na kojima nije bila potpisana”, istakao je Fatić.

On je novinaru “Vijesti” pokazao veliki broj fotografija, originalnih stare Podgorice, koje su kako je objasnio njegove, a od kojih su mnoge izložene u KIC-u.

“Zar bih pored svega ovoga, da sam imao namjeru nešto da plagiram, to na ovaj način uradio. Fotografije sam dobio između ostalog od Gorana Pralca, podgoričkog paroha Igora Šćepanovića, Cena Tuzovića…”, istakao je Fatić.

On je kazao da se za izložbu pripremao sedam mjeseci, na pojedinim fotografijama je radio i preko deset časova.

“Za mojih preko 40 godina rada, valjda sam mogao pogriješiti, ljudski je. Veliki broj mojih fotografija se nalazi na internetu, kao što sam i ja našao ove zbog, kojih sam razapet. Mogao bih da pokrenem tužbe, ali neću da se bavim time, još mnogo me projekata čeka”, kazao je Fatić.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com