Crna Gora posvećena zaštiti životne sredine - Volim Podgoricu

Crna Gora posvećena zaštiti životne sredine

Crna Gora posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Svjetski dan životne sredine, 5. jun, proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

U Ministarstvu ističu da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta u Crnoj Gori, a u prilog tome ide i činjenica da od 20. septembra 1991. godine naša zemlja nosi epitet ekološke države.

“U svim strateškim dokumentima u kojima su definisani prioriteti i pravci razvoja Crne Gore, značajno mjesto zauzimaju mjere koje se tiču unaprijeđenja životne sredine, dok je posvećenost Crne Gore zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti, prepoznata i u najvišem političko-pravnom aktu – Ustavu. Ono što svakako u velikoj mjeri doprinosi efikasnijem očuvanju životne sredine i čemu se u poslednje vrijeme poklanja značajna pažnja jeste podizanje nivoa ekološke svijesti kod građana Crne Gore, kroz brojne aktivnosti koje se sprovode, kao i kroz redovno informisanje javnosti o stanju okruženja u kom žive i evidentiranim problemima”, kazali su u Ministarstvu.

Crna Gora ima skoro 13 odsto teritorije države pod nacionalnom zaštitom i prepoznata je kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu).

“Bogatstvo flore i faune je prepoznatljiva karakteristika Crne Gore. Za dodatno očuvanje životnog okruženja, ključno je da svi društveni akteri djeluju na način kojim će doprinijeti bržem i ravnomjernijem ekonomskom i društvenom razvoju koji nije u sukobu sa ekološkim principima.
Promovisanje koncepta očuvanja životne sredine zahtjeva stalan međusobni dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se obezbijedili konačni rezultati koji će donijeti najveće koristi društvu u cjelini”, ukazuju u Ministarstvu.

Kako su naglasili, zajednički napori svih aktera su potrebni iz razloga jer zaštita životne sredine predstavlja jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih izazova sa kojima se suočava ne samo Crna Gora već i čitav svijet.

“Klimatske promjene, odlaganje otpada, emisije štetnih gasova, očuvanje biodiverziteta i ostala značajna pitanja u ovoj oblasti utiču na sve segmente društva i zahtijevaju ozbiljan pristup. Vodeći se tom činjenicom, a u kontekstu sve intenzivnijeg procesa evropskih integracija koji je
Crna Gora izabrala kao svoj put razvoja, intenzivno se radi na preuzimanju i implementaciji zahtjevnih evropskih standarda usmjerenih na obezbjeđivanje efikasne zaštite životne sredine. Proces usvajanja novih pravnih standarda je dinamičan, tako da se permanentno radi na unaprjeđenju pravnih i institucionalnih kapaciteta Crne Gore, a što će doprinijeti efikasnijoj zaštiti životne sredine”, kazali su u ovom vladinom resoru.

www.cdm.me

1 komentar

  1. Comfortabl y, the post is really the sweetest on this notable topic. I match in with your conclusions and also can eagerly look forward to your upcoming updates. Simply saying thanks will certainly not just be enough, for the phenomenal lucidity in your writing. I will directly grab your rss feed to stay abreast of any kind of updates. De lightful work and also much success in your business endeavors!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com