Jovana je crnogorska ŠAMPIONKA u točenju PIVA - Volim Podgoricu

Jovana je crnogorska ŠAMPIONKA u točenju PIVA

Pivo je jedno od najomiljenijih pića na svijetu, a strast ka ovom piću dolazi od jedinstvenog iskustva ispijanja piva. Upravo to iskustvo čine kvalitet sastojaka piva, ali i način posluživanja i temperatura na kojoj se služi, koje je pivarski brend Stella Artois sažeo u devet zlatnih koraka pravilnog točenja i služenja piva. Ovih devet koraka prešlo je u prethodnih mjesec 35 barmena iz sedam crnogorskih gradova, u sklopu aktivacije „Serviraj za Wimbledon“.

Nakon više eliminacionih rundi,  plasman u finale obezbijedili su Đuro Popović (Pub AS, Kotor), Dejan Kandić (Porto Montenegro Yacht Club, Tivat), Đuro Franeta (21 MNE Urban bistro, Podgorica), Ana Vujičić (Jack Bar, Nikšić) i Jovana Delać (Štrudla bar, Podgorica).

Displaying Foto (2).JPG

Njih petoro je svoje umijeće u točenju piva pokazalo danas u konobi Pivare „Trebjesa“, a žiri je ocijenio da pivo najbolje toči Jovana Delać. Jovana će, zajedno sa još jednim članom svog kolektiva, i još četiri dobitnika izvučena kroz nagradnu igru, otputovati na Wimbledon, gdje će gledati jedan od teniskih mečeva.

Putovanje na jedan od najprestižnijih teniskih turnira biće svakako jedinstveno iskustvo za sve učesnike, baš kao što Stella u svakoj čaši donosi jedinstveni ugođaj, čime i opravdava ime pivske zvijezde. Osim jedinstvenog iskustva, u Pivari ističu važnost edukacije barmena o pravilnom točenju i služenju piva.

Displaying Foto (1).JPG

Ispijanje piva je poseban doživljaj. Na prvom mjestu govorimo o kvalitetu piva, koje je imperativ.  Dodatno, fenomenalno iskustvo uživanja u pivu čine i idealna temperatura čaše, potom adekvatna visina pjene, ali i način na koji vam barmen posluži pivo. Upravo zbog toga je važna obuka za pravilno točenje i služenje piva, jer se tako osigurava da puni kvalitet dolazi u svakoj čaši piva, u kojoj god zemlji svijeta da se ona služi. Drago nam je što je Pivara „Trebjesa“ sa brendom Stella Artois i ove godine obučila veliki broj barmena ovoj vještini, koja će sigurno iskustvo ispijanja piva sa prijateljima učiniti još boljim“, rekao je Srećko Perišić, menadžer za ugostiteljske objekte u Pivari „Trebjesa“.

RITUAL TOČENJA I SLUŽENJA PIVA U DEVET KORAKA

Devet koraka za točenje piva počinju pravilnim pranjem čaše i završavaju se posluživanjem piva na brendiranom podmetaču, sa logom piva okrenutim prema potrošaču. Pravi barmeni znaju da prvi mlaz iz točilice treba uvijek „žrtvovati“, pa tek točiti pivo i to pod uglom od 45 stepeni, bez kontakta slavine i čaše. Po natočenom pivu čašu treba ispraviti, a slavinu brzo zatvoriti, da nijedna kap piva ne bi upala u pjenu. Kada se pjena digne i počne da preliva preko ivice čaše, sječe se nožem pod uglom od 45 stepeni. Idealna visina pjene je tri centimetra. Barmeni koji ispoštuju sve korake treba da imaju još jednu vrijednost – pozitivnu energiju i osmijeh, čime donose priču piva koje poslužuju.

 

 

1 komentar

  1. Nice to be visiting your blog once more, it continues to be months for me. Nicely this post that i’ve been waited for so lengthy. I want this article to total my assignment in the university, and it has same topic together with your post. Thanks, terrific share.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com