Marković: Amerikancima se dopala moja reakcija u situaciji s Trampom - Volim Podgoricu

Marković: Amerikancima se dopala moja reakcija u situaciji s Trampom

Predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu za njemački Bild kaže da “famozni” susret sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom na samitu u Briselu, koji je postao glavna tema u svim svjetskim medijima, ne doživljava kao guranje, već kao bezazlen događaj.

“Primio sam hiljade mejlova i poruka od američkih građana i ljudi širom Evrope. Dopala im se moja reakcija u toj situaciji”, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, NATO ne posmatra samo kao vojnu alijansu, već kao savez najnaprednijih zemalja svijeta.

“Naš vojni potencijal jeste skroman, ali uprkos tome mi smo u mogućnosti da angažujemo svoju misiju u Avganistanu i drugdje, kako bismo pomogli održavanju mira i stabilnosti. Naša zemlja je najmanja na Balkanu, ali ima važnu ulogu. Ona je pokazala istovremeno i sposobnost da očuva sopstvenu stabilnost kada je to bilo najteže nakon raspada bivše Jugoslavije i istovremeno krene putem evropske i NATO integracije”, dodao je Marković.

Dotakao se i teme o Rusiji, navodeći da je ta zemlja uradila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi pristupanje Crne Gore NATO-u.

“Krajnji cilj je bio da se izvede teroristički napad i državni udar da se Crna Gora odvrati i da se vlast preuzme na nasilni način. Kao što vidite uspjeli smo da izađemo iz svega toga. Rusija mora da prestane da se miješa i vrši uticaj na političke sisteme stranih država. Ona mora da odustane od miješanja u untrašnja crnogorska pitanja. Nije ona pozvana da tumači volju i opredjeljenja građana Crne Gore. To ne rade demokratske i prijateljske zemlje. To je odlika nedemokratskih sistema”, smatra Marković.

Na konstataciju novinara zašto Crna Gora želi da se pridruži Evropskoj uniji, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za Bregzit, a i u istočnoj i Jugoistočnoj Evropi su mnoge države su euroskeptične, crnogorski premijer navodi da u Crnoj Gori vjeruju u viziju EU.

“EU će dobiti puno toga od Crne Gore, mi imamo ogroman ekonomski i drustveni potencijal. Na dan 29. juna, obilježićemo petu godišnjicu pregovora o pristupanju. Zato želimo da na najbolji način iskoristimo narednih pet godina da postanemo punopravnom članicom EU. To ću reći i na sastanku sa vašom kancelarkom u Trstu, 12 jula. Od svih država regiona, Crna Gora je otisla najdalje i njima će biti potrebno još dosta godina da dođu do nivoa u pregovorima na kojem smo mi sada. Za Balkan je od izuzetne važnosti da politika proširenja bude aktivna”, zaključio je Marković.

1 komentar

  1. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com