SKANDAL U USTAVNOM SUDU: Rodbini podijelili američku donaciju - Volim Podgoricu

SKANDAL U USTAVNOM SUDU: Rodbini podijelili američku donaciju

Su­di­ja Ustav­nog su­da Mi­o­drag Ilič­ko­vić iz­nio je te­ške op­tu­žbe na ra­čun ru­ko­vod­stva te in­sti­tu­ci­je u ve­zi sa sum­nja­ma u zlo­u­po­tre­bu do­na­ci­je kom­pju­ter­ske opre­me od am­ba­sa­de Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va (SAD), tvr­de­ći da je po­di­je­lje­na na ne­za­ko­nit na­čin. Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, skan­dal je iz­bio na­kon što je Ilič­ko­vić na sjed­ni­ci su­da zva­nič­no za­tra­žio od­go­vor od pred­sjed­ni­ka Ustav­nog su­da Dra­go­lju­ba Dra­ško­vi­ća i sa­op­štio mu da će o na­vod­nim zlo­u­po­tre­ba­ma oba­vi­je­sti­ti i ame­rič­ku am­ba­sa­du u Pod­go­ri­ci.
Ilič­ko­vić je u iz­ja­vi za „Dan” po­tvr­dio da je tra­žio ob­ja­šnje­nje o to­me gdje je za­vr­ši­la do­ni­ra­na kom­pju­ter­ska opre­ma, ali ni­je že­lio da iz­no­si de­ta­lje o tom slu­ča­ju.
– Ni­je u re­du da ja o to­me go­vo­rim. Obra­ti­te se ame­rič­koj am­ba­sa­di za de­talj­ni­je in­for­ma­ci­je – ka­zao je Ilič­ko­vić.
Me­đu oni­ma ko­ji ni­je­su do­bi­li sku­po­cje­ne ra­ču­na­re je i su­di­ja Mi­o­drag Go­gić, ko­ji ta­ko­đe ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še ovu si­tu­a­ci­ju, a iz­o­sta­vlje­no je još ne­ko­li­ko su­di­ja. Ve­ći­na njih sum­nja da je dio do­ni­ra­ne opre­me za­vr­šio i kod rod­bi­ne za­po­sle­nih u Ustav­nom su­du.
Ta­ko­đe, „Dan” je od ame­rič­ke am­ba­sa­de u Cr­noj Go­ri tra­žio da sa­op­šti ko­ja je vri­jed­nost kom­pju­ter­ske opre­me ko­ju je am­ba­sa­da SAD do­ni­ra­la Ustav­nom su­du Cr­ne Go­re, te da li ima­ju in­for­ma­ci­ju da je do­šlo do zlo­u­po­tre­be pri­li­kom ras­po­dje­le po­me­nu­tih teh­nič­kih ure­đa­ja. In­te­re­so­va­lo nas je i da li se am­ba­sa­di tim po­vo­dom obra­ćao su­di­ja Ustav­nog su­da Mi­o­drag Ilič­ko­vić ili bi­lo ko­ji dru­gi su­di­ja.
Iz am­ba­sa­de SAD su za „Dan” ka­za­li da je do­na­ci­ja Ustav­nom su­du uru­če­na u no­vem­bru 2015. go­di­ne i da je vri­jed­na pre­ko 6.000 eura.
– Am­ba­sa­da SAD u Pod­go­ri­ci, pre­ko svog Prav­nog (INL) pro­gra­ma, do­ni­ra­la je u no­vem­bru 2015. go­di­ne, Ustav­nom su­du Cr­ne Go­re kom­pju­ter­sku opre­mu i knji­ge, ukup­ne vri­jed­no­sti ne­što vi­še od 6.000 eura. In­for­ma­ci­ja o pre­da­ji do­na­ci­je iz 2015. go­di­ne po­sta­vlje­na je na in­ter­net stra­ni­cu am­ba­sa­de i mo­že­te je po­gle­da­ti na https://me.usem­bassy.gov/do­na­tion-con­sti­tu­ti­o­nal-co­urt-mon­te­ne­gro-20151130/ Mo­li­mo vas da kon­tak­ti­ra­te Ustav­ni sud za vi­še in­for­ma­ci­ja o to­me ka­ko se ko­ri­sti do­ni­ra­na opre­ma – sa­op­šte­no je za „Dan” iz am­ba­sa­de SAD u Cr­noj Go­ri.
Na saj­tu ame­rič­ke am­ba­sa­de mo­že se pro­či­ta­ti da su am­ba­sa­dor­ka Uje­ha­ra i pred­stav­ni­ci Prav­nog odje­lje­nja am­ba­sa­de SAD 30. no­vem­bra 2015. go­di­ne Ustav­nom su­du Cr­ne Go­re uru­či­li kom­pju­ter­sku opre­mu i knji­ge u vri­jed­no­sti od 7.000 do­la­ra.
Na­ve­de­no je da je to bi­la pr­va zva­nič­na po­sje­ta jed­nog ame­rič­kog am­ba­sa­do­ra Ustav­nom su­du, te da se amba­sa­dor­ka Uje­ha­ra sa­sta­la sa pred­sjed­ni­com su­da (ta­da De­san­ka Lo­pi­čić) kao i ne­ko­li­ko su­di­ja, a za­klju­če­no je ocje­nom da je am­ba­sa­do­r­ka Uje­ha­ra ima­la pri­li­ku da se in­for­mi­še o isto­ri­ji i ra­du Ustav­nog su­da.
Pod­sje­ti­mo, INL tre­nut­no ima dva pro­gra­ma u Cr­noj Go­ri – pro­gram za re­for­mu sek­to­ra pra­vo­su­đa, ko­ji spro­vo­di Stal­ni prav­ni sa­vjet­nik u INL-u, te na­po­ri za re­for­mu po­li­ci­je im­ple­men­ti­ra­ni od Me­đu­na­rod­nog pro­gra­ma po­mo­ći za obu­ku po­li­ci­je. Ovi pro­gra­mi, ko­ji se fi­nan­si­ra­ju od Stejt di­part­men­ta, ra­de se u part­ner­stvu sa ključ­nim cr­no­gor­skim part­ne­ri­ma iz kri­vič­no-prav­ne obla­sti ka­ko bi obez­bi­je­di­li ci­lja­nu teh­nič­ku po­dr­šku, obu­ke, men­tor­stvo i do­na­ci­je u opre­mi. Po­moć u obla­sti vla­da­vi­ne pra­va od INL SAD se im­ple­men­ti­ra kroz go­di­šnji spo­ra­zum o sa­rad­nji ko­ji pot­pi­su­ju mi­ni­star prav­de Cr­ne Go­re i am­ba­sa­dor SAD. Ovaj do­ku­ment sa­dr­ži me­đu­sob­no usa­gla­še­ne pri­o­ri­te­te i ci­lje­ve iz obla­sti vla­da­vi­ne pra­va.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com