POČEO PETROVSKI POST: Evo šta bi svi vjernici trebalo da ispoštuju - Volim Podgoricu

POČEO PETROVSKI POST: Evo šta bi svi vjernici trebalo da ispoštuju

Za pravoslavne vjernike juče je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se posle silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propovijed.

Ovaj post sličan je Božićnom, ali je nešto blaži od njega. Oni koji poste od danas ne bi trebalo da jedu meso, jaja, pavlaku, sir, kajmak, čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim srijede i petka, koji se poste na vodi.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedjelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.

Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u srijedu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje.

Post se završava 12. jula, na Petrovdan, praznik koji je posvećen svetiteljima Petru i Pavlu.

Dužina posta je različita i zavisi od datuma proslave Duhova ili Pedesetnice koji spada u pokretne praznike povezane za Vaskrs.

Takođe, na Ivandan, odnosno 7. jula, se jede riba, bez obzira na dan koji je te godine.

Najduže može trajati šest nedjelja, a najkraće nedelju i jedan dan. Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima.

Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Svrha posta, kako kažu pravila vjere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primjer potom slijedili Bogorodica i apostoli.

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje samo 15 dana, od 1. odnosno 14. avgusta do 28. odnosno 15. avgusta.

On je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Ovaj post je strožiji od božićnog i apostolskog, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane “na vodi”, osim subote i nedjelje kada je dozvoljeno ulje i vino.

(Dijaspora.news)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com