Milion eura podrške za poljoprivrednike - Volim Podgoricu

Milion eura podrške za poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je realizacijom Javnog poziva za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme, investirano novih 1.000.000 eura, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede od 500.000 eura.

 

“Iz Agrobudžeta ove godine poljoprivrednicima je na raspolaganju 31,5 miliona eura, a kroz 23 mjere ruralnog razvoja u okviru Agrobudžeta na raspolaganju je 18,7 miliona eura”, kazao je Simović.

Pored ovih sredstava, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture u ruralnim područjima, Ministarstvo je od Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), obezbijedilo oko četiri miliona eura povoljnih kreditnih sredstava i bespovratnu podršku u iznosu od dva miliona eura.

“Intenzivno se radi na stvaranju pretpostavki za povlačenje IPARD sredstava, a otpočeli smo pregovore sa Svjetskom bankom u cilju ugovaranja novog MIDAS projekta. U ovoj godini Ministarstvo je raspisalo 24 javna poziva za razne vidove podrške, od kojih se 18 odnosi na Politiku razvoja poljoprivrede i ruralni razvoj. Ukupna podrška koju će dobiti poljoprivrednici kroz ovih 18 poziva iznosi 3,5 miliona eura”, istakao je Simović.

Po prvi put ove godine Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje.

“Cilj kreiranja posebne mjere podrške za nabavku mehanizacije bio je da se proizvođačima omogući da kroz ostale javne pozive ostvare i podršku za druge segmente unapređenja proizvodnje, kao što su kupovina sadnica, stoke, modernizacija proizvodnje i druge u funkciji rasta proizvodnje, unapređenja standarda i konkuretnosti”, objasnio je Simović.

Javni poziv je objavljen 3. marta 2017. godine i predviđeno je bilo da bude otvoren do 31. maja 2017. godine.

Zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, Javni poziv je zaključen 24. marta 2017. godine.

 

“Za 21 dan trajanja poziva primljeno je 348 aplikacija. U nabavku mehanizacije investirano je novih gotovo milion eura, (tačnije 983,401.60 eura). Podrška Ministarstva iznosila je oko pola miliona eura (485,660.77 eura)”, istakao je Simović.

Ministarstvo je sačinilo ažurnu dokumentaciju o svakom korisniku podrške. Spisak korisnika biće objavljen na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

“Kroz realizovani Javni poziv crnogorska poljoprivredna gazdinstva bogatija su za gotovo 1.000 komada samohodne pogonske mehanizacije, priključaka i opreme, uključujući 80 samohodnih freza, 124 samohodne kosačice, 57 motokultivatora, 62 sakupljača sijena, 34 traktorske kosačice, 14 traktorskih freza, 14 leđnih atomizera, 13 traktorskih prskalica, 23 kultivatorske prikolice, šest traktorskih prikolica, 14 traktorskih plugova i 25 plugova za motokultivator. I još preko 500 komada mehanizacije, priključaka i opreme”, kazao je Simović.

Dodaje da Ministarstvo poljoprivrede održava stalnu terensku komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima, a posredstvom svojih stručnih i savjetodavnih službi pruža pomoć u pripremi neophodne dokumentacije.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com