ISPOVIJEST: “Ja sam Nebojša Ćetković, bivši alkoholičar i narkoman” - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST: “Ja sam Nebojša Ćetković, bivši alkoholičar i narkoman”

 

 

 

Četrdesetdvogodišnji Kolašinac Nebojša Ćetković na tribini o prevenciji narkomanije i alkoholizma ispričao je svoju životnu priču zarobljene mladosti u alkoholu, marihuani i heroinu, kao i u povratku u novi život, pišu Dnevne novine.

“Ja sam Nebojša Ćetković, bivši alkoholičar i narkoman. Probao sam sve što se ubraja u narkotike ne bi li na neki način razgovarao sa onom drugom stranom, pritom sam potpuno smetnuo sa uma da sam zaboravio razgovarati i sa ovom našom stranom. Godinu poslije svega, čudu se ne mogu načuditi šta nijesam primjećivao i u kakvoj sam zabludi živio sve ove godine. Početak je bio kao dijete koje je eksperimentisalo, a kasnije kao osoba koja je oboljela od ove moderne kuge”, priča Ćetković.

Sa 14 godina Ćetković je počeo da pije, prvo vikendima, a onda i češće. Sa 18 je počeo da konzumira marihuanu, pa je, sa 25 godina, na red došao heroin.

“Ta, 1999. je za mene bila strašna godina. Godina bombardovanja, raspada naše države, to je za mene bila jednostavno godina mržnje i inata. Tada sam se bukvalno ubijao od marihuane i alkohola. Tragedije se ređaju, pred mojim očima ubili su meni vrlo bliskog čovjeka, što sam vrlo teško podnio, zatim slijedi smrt mog oca pored kojeg nijesam odrastao, ali smo se kasnije družili. Tada sam se prvi put sreo sa heroinom koji je jednostavno kralj droga. Dvije i po godine sam bio na njemu, dva puta intervenski, čisto da probam, ostalo sam ušmrkavao. Dilera ima koliko hoćeš, nikad ga nije teško naći”, kazao je Ćetković.

On smatra da je alkohol, gledano sa psihološke strane, mnogo gori od heroina.

“Radio sam i drogirao se, zapravo drogirao sam se da bih mogao da radim, završavao treću smjenu i izlazio. Bio sam emotivno potpuno slomljen, ne želeći da pokažem porodici da mi je loše, spas sam nalazio u alkoholu i drogama. Kako sam osnivač NVO ‘Novi početak’ na časovima ću mladima objašnjavati kakav je ubica heroin. Priča počinje na jednoj polumaturi u kolašinskom kafiću, u jednom parku gdje se prvi put dolazi u kontakt sa alkoholom. Prve kapi alkohola zamagle vid i otkriju nova skrivena mjesta i pomisliš bolje je – vidiš, čuješ, osjećaš, a zapravo sve manje i vidiš i čuješ i osjećaš. Kad te prve kapi dopru do mladog mozga, osjećaš neku mržnju, revolt, ja sam to shvatao kao dar. Počeo sam da se bunim i odskačem iz okruženja, tako je i moja fizička, a i psihička moć počela da se uspavljuje. A zatim slijedi duševna bol koja je trajala punih 25 godina. Bilo je tu i uspona, ali mnogo više groznih padova”, pričao je kroz suze Ćetković.

Slušajući njegovu priču, plakali su i prisutni.

Nakon dvije i po godine neprestalnog konzumiranja heroina, slijedile su deset godina košmara i pakla. Nakon skidanja sa heroina, Ćetković se vratio alkoholu.

“Prošle godine negdje baš ovo vrijeme isto ovo kolašinsko ljeto kad se sve budi, bio sam u najvećoj krizi. Sve te godine potanjao sam i izranjao pokušavajući da pobijedim nemir koji donose narkotici i život na Balkanu. I sve se rušilo! Te 2016. godine u meni je vrištalo upravo ono što me je sačuvalo sve ove godine, a to je srce. Ono više nije htjelo da se pomiri sa činjenicom da se ubija. Posljednjim atomom snage odlučio sam da odem u Švedsku. Ostavio sam iza sebe porodicu i svoju zemlju. U tamnim šumama Švedske tražio sam novog sebe, zamišljao vikinge i njihovu borbu, a bio sam svoju posljednju”, prisjeća se tih strašnih dana Ćetković.

Ipak, vratio se u Kolašin i odlučio da se nikada više na staro neće vratiti.

“Danas se izvinjavam majci za svu patnju koju je podnosila zbog mene i čija me upornost i ljubav spasila. Zahvaljujem se i bivšem šefu OB Kolašin Zlatku Malikoviću, koji mi je neizmjerno pomogao i što je najbitnije vratio mjeru u instituciju na čijem je čelu bio. Narkotici su u ovoj maloj sredini odnijeli nekoliko mladih života. Za to je kriva i zajednica. Ubili smo ih ćutanjem, ubili smo i njihove porodice jer je njihov pakao ostao porodicama. Ćutati se više ne smije”, poručio je Ćetković.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com