EVO KADA ĆE KONKURS ZA BRUCOŠE BITI RASPISAN - Volim Podgoricu

EVO KADA ĆE KONKURS ZA BRUCOŠE BITI RASPISAN

Upis bru­co­ša na Uni­ver­zi­tet Cr­ne Go­re ne­će po­če­ti pri­je kra­ja ju­na ili u pr­voj sed­mi­ci ju­la, od­no­sno tek na­kon usva­ja­nja iz­mje­na Za­ko­na o vi­so­kom obra­zo­va­nju u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re, či­ji je pred­log Vla­da utvr­di­la u če­tvr­tak, 15. ju­na. To je za „Dan” ju­če po­tvr­đe­no iz Rek­to­ra­ta UCG. UCG je pred­lo­žio Vla­di pri­jem 3.486 bu­džet­skih stu­de­na­ta na re­for­mi­sa­ne osnov­ne stu­di­je. Pro­šle go­di­ne kon­kurs za upis na pr­vu go­di­nu stu­di­ja UCG ras­pi­san je 22. ju­na, a pre­da­ja do­ku­me­na­ta na fa­kul­te­ti­ma iz­vr­še­na je u na­red­na dva da­na.
– Kon­kurs će bi­ti ras­pi­san čim za­kon stu­pi na sna­gu. Oče­ku­je­mo da to bu­de u po­sled­njoj sed­mi­ci ju­na ili pr­voj sed­mi­ci ju­la. Va­žno je da se iz­mje­na­ma za­ko­na de­fi­ni­tiv­no za­o­kru­žu­je kru­pan re­form­ski pro­ces ko­ji je za­po­čet i kon­ci­pran na UCG pri­je vi­še od dvi­je go­di­ne. U tom kon­tek­stu, even­tu­al­no ma­lo od­stu­pa­nje od uobi­čaj­nog ter­mi­na kon­kur­sa ne re­me­ti ni­šta bit­no, a ko­ri­sti od no­vog za­ko­na su ve­li­ke za ci­je­lo dru­štvo, is­ti­ču iz Rek­to­ra­ta.

Iz Rek­to­ra­ta pod­sje­ća­ju da se kom­ple­tan pro­ces sa dva upi­sna ro­ka pret­hod­nih go­di­na za­vr­ša­vao do 10. ju­la.
– Mi na ras­po­la­ga­nju ima­mo sko­ro či­tav jul, jer tek kra­jem mje­se­ca, po aka­dem­skom ka­len­da­ru, po­či­nje ko­lek­tiv­ni go­di­šnji od­mor na UCG. U upi­snim ro­ko­vi­ma ima do­volj­no mo­guć­no­sti da se stva­ri ura­de za kra­će vri­je­me, jer se za­ko­nom ne pla­ni­ra­ju pri­jem­ni is­pi­ti, pa je pro­ce­du­ra upi­sa jed­no­stav­na. Pod­sje­ća­mo i da osta­je do­sta vre­me­na kra­jem av­gu­sta i u sep­tem­bru za do­dat­ne upi­sne ro­ko­ve, na­vo­de iz Rek­to­ra­ta.
Iz Mi­ni­star­stva pro­svje­te za „Dan” je sa­op­šte­no da ne po­sto­je za­ko­nom pro­pi­sa­ni ro­ko­vi za upis na pr­vu go­di­nu stu­di­ja i pre­da­ju do­ku­me­na­ta, već sa­mo usta­lje­na prak­sa.
– Stu­dij­ska go­di­na će po­če­ti na vri­je­me, tač­ni­je u sep­tem­bru ili ok­to­bru, u skladu sa akademskim kalendarom. Pro­ce­du­ra upi­sa će se spro­vo­di­ti na usta­ljen na­čin, u skla­du sa za­ko­nom i pod­za­kon­skim ak­ti­ma usta­no­va, na­vo­de iz mi­ni­star­stva.

UO UCG je pro­te­kle sri­je­de pred­lo­žio ob­u­sta­vu upi­sa bru­co­ša na Vi­so­ku me­di­cin­sku ško­lu u Be­ra­na­ma zbog mi­mo­i­la­že­nja sa od­lu­kom Vla­de da sje­di­šte te usta­no­ve osta­ne na sje­ve­ru. Iz UO ob­ja­šnja­va­ju da je 10. ma­ja akre­di­to­van re­for­mi­sa­ni stu­dij­ski pro­gram Vi­so­ka me­di­cin­ska ško­la sa sje­di­štem u Pod­go­ri­ci.
Uprav­ni od­bor je pred­lo­žio da se na spe­ci­ja­li­stič­ke stu­dij­ske pro­gra­me UCG, upi­še 2.349 stu­de­na­ta, od ko­jih 1.214 na bu­dže­tu i 1.135 sa­mo­fi­nan­si­ra­ju­ćih.
Iz UCG je sa­op­šte­no da će se stu­den­ti na osnov­ne stu­di­je upi­si­va­ti na no­vo­a­kre­di­to­va­ne stu­dij­ske pro­gra­me, po no­vom mo­de­lu stu­di­ra­nja, dok će upis na spe­ci­ja­li­stič­ke stu­di­je bi­ti or­ga­ni­zo­van kao i pret­hod­ne go­di­ne.

– Na Ar­hi­tek­tu­ri će bi­ti upi­sa­no 50 stu­de­na­ta, na Bi­o­teh­nič­kom fa­kul­te­tu 165, Eko­nom­skom 390, Fa­kul­te­tu dram­skih umjet­no­sti 35, Fa­kul­te­tu li­kov­nih umjet­no­sti 35, Elek­tro­teh­nič­kom 330, Fa­kul­te­tu po­li­tič­kih na­u­ka 160, Po­mor­skom fa­kul­te­tu 260, Fa­kul­te­tu za sport 120, Fa­kul­te­tu za tu­ri­zam i ho­te­li­jer­stvo 230, Fi­li­lo­škom fa­kul­te­tu 350, Fi­lo­zof­skom 315, Gra­đe­vin­skom fa­kul­te­tu 120, Ma­šin­skom 180, Me­di­cin­skom 135, Me­ta­lur­ško-teh­no­lo­škom 113, na Prav­nom fa­kul­te­tu 240, Pri­rod­no ma­te­ma­tič­kom 230, na­vo­di se u od­lu­ci UO.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com