TONSKI SNIMAK: Kralj Aleksandar Karađorđević govorio CRNOGORSKIM AKCENTOM? (VIDEO) - Volim Podgoricu

TONSKI SNIMAK: Kralj Aleksandar Karađorđević govorio CRNOGORSKIM AKCENTOM? (VIDEO)

Jedinstveni snimak koji se danas nalazi u vlasništvu srpske kinoteke, osim što otkriva kakav je bio glas kralja Aleksandra I Karađorđevića “Ujedinitelja” pokazuje i da je kralj govorio blagim crnogorskim akcentom. Naime, kralj Aleksandar se rodio na Cetinju, a djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori.

Snimak je nastao u vili Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine. Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke koji je bio u posjeti Jugoslaviji. Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave, tadašnjem, čehoslovačkom narodu i njegovom predsjedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lijepom vremenu koje je proveo na Bledu. Već sledeće godine, 9. oktobar 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju. Imao je samo 45 godina.

Snimak se smatra jedinstvenim dokumentom srpske istorije jer bilježi zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera.

 

(Espreso.rs/Nedeljnik.rs)

1 komentar

  1. Vraticemo Kralja opet! Da ujedini svekoliko Srpstvo! Za pocetak Srbiju i Crnu Goru, i Republiku Srpsku… Pa cemo onda vidjed hocemo li primit u zajednicu Macedoniju! Uz ekonomsku i vojnu pomoc Rusije, i Kine, Sjedinjene Srpske Drzave ce postati najaca Drzava u jugoistocnoj Evropi!!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com