OGI JE NACRTAO MJESTO SVOG STRADANJA!? Nevjerovatna ispovijest oca Ognjena Rakočevića - Volim Podgoricu

OGI JE NACRTAO MJESTO SVOG STRADANJA!? Nevjerovatna ispovijest oca Ognjena Rakočevića

Godina je prošla otkad je plavokosi dječak sa autizmom Ognjen Rakočević (11) iz Podgorice svoj kratki ovozemaljski život zamijenio vječnim. Bosonogi mališan iznenada je napustio dom i riješio da zapliva u nabujalu Moraču, a potom nestane u njenim dubinama. Dvanaest dana ga je rijeka skrivala od tragača.

 Ognjenovo tijelo pronađeno je na ušću u Skadarsko jezero, u manastirskom vrbišu u podnožju ostrva Vranjina. To je isto mjesto koje je Ogi dvije-tri godine ranije svojom ručicom nacrtao na hartiji! Njegov otac Branko smatra da je dječak, u mašti, predvidio svoje stradanje.

– Gotovo je fotografski nacrtao mjesto na kojem je pronađen. Tu je ostrvo Vranjina. Na vrhu brda nacrtao je krst, a iznad njega nebo kao svetiteljski oreol. U podnožju je zeleni vrbiš, i ono što je frapantno, Ogi je nacrtao sebe upravo na mjestu na kome je pronađen – priča njegov otac Branko Rakočević.

– Ne vjerujem u slučajnost. Tu ga je dovela Božja ruka. Rođen je 28. decembra, kad i Sveti Vasilije Ostroški, a otišao je na Vaskrs. Ispred Crkve Svetog Nikole našao ga je Nikola Ulićević. Interesantno je da se u tom manastirskom kompleksu, pored Crkve Svetog Nikole, nalaze temelji Hrama Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice. Ova sveta tri imena pojavljuju se i na izvorištu Morače, odakle smo mi Rakočevići, kao i na njenom ušću.

Otac Branko je u knjizi “Bosonogi princ” sabrao mnogobrojne priče i pjesme posvećene Ogiju, kao i dio koji se odnosi na višednevnu potragu za dječakom, koja je uzburkala Crnu Goru i region.

– Kao da se žrtvovao za svoje male drugare sa autizmom. Ogi je “zapalio vatru” u cijeloj Crnoj Gori i dao uzbunu svima, i vatrogasicima i rezervistima, i vjernicima i ateistima. I niko nije ostao da spava, svi su se probudili – kaže Branko.

Potraga je, nažalost, imala tužan kraj. A i poslije godinu dana, sjećanje na Ogija je veoma živo.

 

Mjesto na kom je pronađeno Ogijevo tijelo, Branko Rakočević

PSIHOLOZI OPREZNI U OCJENI

Psiholozi su oprezni kad je riječ o Ogijevom “čulu” da preko crteža odredi mjesto gdje će završiti svoj kratki životni vijek. Kažu da se takve stvari događaju kod autistične djece, ali bi u konkretnom slučaju bilo potrebno opsežno istraživanje. Ovaj slučaj prešao je granice Crne Gore, pa je tako psihološkinja Moja Bonačić iz Hrvatske kazala:

– Postoji jedan dječak – ime mu je Ognjen. Bio je drugačiji od druge djece i volio je jako vodu. Zbog svoje različitosti, nije razumio da voda može biti opasna, pa je voda uzela njegov život. Mama koja je sahranila svoje dijete našla je novi smisao i osnovala Fondaciju “Ognjen Rakočević”.

SOKAK

Građani Podgorice pokrenuli su inicijativu da dio ulice kojom je Ogi otrčao do rijeke ponese njegovo ime.

– Volio bih da ovaj sokak dobije Ognjenovo ime. Ne mora to biti puno ime i prezime. Neka se zove Ogijev sokak ili Ogijeva ulica – kaže Branko Rakočević.

Ognjen Rakočević

(Izvor: Novosti) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com