DPS Kotor: Jokić je državljanin Srbije - Volim Podgoricu

DPS Kotor: Jokić je državljanin Srbije

 
 

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sakrio je od kotorske i crnogorske javnosti da je državljanin dvije države – Crne Gore i Srbije. Prijemom u državljanstvo druge države bez ispisa iz crnogorskog državljanstva, Jokić je počinio krivično djelo povrede Zakona o crnogorskom državljanstvu, kazali su u Demokratskoj partiji socijalista.

“Morališući i dižući zaglušujuću buku već mjesecima o tuđim državljanstvima, o tuđim presudama i krivičnim djelima, Demokrate zapravo samo prikrivaju kriminal u sopstvenim redovima. Kao što smo im odavno poručili, polako dolazi vrijeme potpunog ogoljavanja njihove demagoške i isprazne politike, utemeljene isključivo na frazetinama i prijetnjama. Kao što su od Budvana sakrili da su za predsjednika Upravnog odbora JP “Vodovod i kanalizacija“ imenovali čovjeka sa kriminalnim dosijeom za preko 20 teških razbojništava, kao što Novljane slagali da im je bivši potpredsjednik Opštine “novo“ lice, tako su Kotoranima podmetnuli srpskog državljanina za predsjednika Opštine”, ističu u DPS-u.

Prema njihovim riječima, slučaj stranog državljanina Vladimira Jokića na čelu Opštine Kotor najbolje svjedoči o tome koliko Demokrate poštuju zakone države Crne Gore i samu državu.

“Nakon ovog otkrića, padaju u vodu sve moralne lekcije koje su Bečić i Demokrate spremi da drže svima drugima, pokušavajući sebe da predstave kao „mlade i poštene“. Crvena kravata ne može sakriti ni dva državljanstva, ni krivično djelo”, kazali su u DPS-u.

Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisano je da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili Zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenim članom 18 stav 2 ovog Zakona.

Član 18 stav 2 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da se Međunarodnim ugovorima i sporazumima može ustanoviti dvojno državljanstvo, pod uslovom uzajamnosti. Crna Gora, podsjećaju u DPS-u, nema sa Republikom Srbijom potpisan ovaj sporazum.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika u članu 2 propisano je da odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani, imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo i koji su upisani u birački spisak u skladu sa Zakonom kojim se uređuje birački spisak.

Članom 39 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisano je da crnogorski državljanin koji je na dan 3.jun 2006. godine imao i državljanstvo neke druge države ima pravo da zadrži crnogorsko državljanstvo.

“Shodno citiranim normama i činjenici da je Vladimir Jokić stekao državljanstvo Republike Srbije prijemom rješenja iz 2011. godine, on je u obavezi po sili Zakona, da izgubi crnogorsko državljanstvo.Vjerujemo da će se relevantni državni organi pozabaviti činjenicom da je lider kotorskih Demokrata pokušao da sakrije od javnosti, ali i od državnih institucija, da je obavljao odborničku, a sada i funkciju predsjednika jedne od crnogorskih opština, ali kao državljanin druge države. I da će javnost vrlo brzo saznati šta se sve pokušava sakriti iza crvenih kravata”, poručuju u DPS-u.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com