MARKOVIĆ U SKUPŠTINI: Ukidanje naknada majkama sa troje i više djece će se uspostaviti sistem pravičnosti - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ U SKUPŠTINI: Ukidanje naknada majkama sa troje i više djece će se uspostaviti sistem pravičnosti

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, ocijenio je da će se novim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno ukidanje naknada majkama sa troje i više djece, uspostaviti sistem pravičnosti.

On je, uoči rasprave u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila, rekao da ne želi da bilo kojim pristupom bježi od onog što je “naša državna dužnost – a to je da štitimo državu, jačamo institucije i obeznijedimo građanima prosperitetan život”.“Ovaj zakon uspostavlja sistem pravičnosti, mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno i nezakonito stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i proceduru”, rekao je Marković.

Preče su nam održive institucije

Premijer je kazao da ne vjeruje da za gotovo sve poslanike postoji dilema da pozivi ili pokliči van sale parlamenta “da ne treba poštovati odluku suda su pozivi protiv države i njenog ustavnog sistema”.

“A ko to govori? Oni koji su navodno za interese i zaštitu interesa onih koji su nezadovoljni ili jednog dijela koji su danas pred ovim parlamentom. Da su suštinski za odbranu tih interesa, oni bi danas bili ovdje i sa nama bi podijelili argumente. Ne, oni su juče sa konferencija za štampu iz svojih udobnih kabineta pozivali poslanike da ne poštuju ustav sopstvene zemlje”, rekao je Marković.

Aludirjući na poslanike SDP-a, koji su juče pozvali Bošnjačku stranku da ne podrži ukidanje naknada, Marković je rekao da su isti ti poslanici “nakon par minuta održane konferencije završili u nekom podgoričkom restoranu uz kvalitetnu hranu i dobro vino”.

“To je taj kvazipopulistički interes koji se želi predstaviti kao interes za građanina. Ova Vlada ne želi da prihvati takav ambijent, makar nemala nikakav rejting”, poručio je Marković.

Predsjednik crnogorske vlade je rekao i da su preče održive i kredibilne institucije, nego partikularni politički interesi iza kojih ne stoje činjenice. Marković je podsjetio na fiskalne uticaje “neustavnog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti”.

“85 miliona 672 hiljade 566 eura. To je novac koji je otišao po osnovu neustavnog zakona”, saopštio je Marković.

On je rekao da ova vlada ne želi da radi u stvaranju društva gdje će osnovna potreba svakog građana biti da završi na zavodu za zapošljavanje ili socijalnih fondova.

Građane nećemo slati u centre za socijalni rad

“Ova vlada će raditi da stvori društvo da valorizujemo nesporne resure, koji će btii osnova da svaki pojedinac može da se zaposli. Nećemo građane slati u centre za socijalni rad”, poručio je Marković.

Poslanik 

Podsjećamo, Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom. 

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Korisnica naknada za majke sa troje i više djece protestuju ispred zgrade Skupštine gdje su prenoćile. One su poručile da će tu čekati odluku poslanika.

Poslanici će danas razmatrati i zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se odobri pokretanje krivičnog postupka i oređivanje pritvora za poslanika Nebojšu Medojevića zbog krivičnog djela – Stvaranje kriminalne organizacije.

“Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je Medojević počinio to krivično djelo na način što je 2016 godine, na teritoriji Crne Gore, zajedno sa Momirom Nikolićem organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela pranja novca i drugih krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna radi sticanja nezakonite dobiti i moći”, kaže se u zahtjevu.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com