Milka Ljumović i Bose Tatar pravosnažno oslobođene - Volim Podgoricu

Milka Ljumović i Bose Tatar pravosnažno oslobođene

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem menadžmentu CKB-a.

Milka Ljumović, njena nekadašnja zamjenica  Bose Tatar i još četiri člana bivšeg menadžmenta, prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćeenja u privredi. Osim njih, od optužbi su oslobođeni Jelica Petričević, Dubravka Pavićević, Veliša Radunović i Gorica Vujisić, jer nije dokazano da su u periodu od 2005. do 2007. godine, oštetili CKB za 6,9 miliona eura, nenaplaćenih kredita i garancija.

“Apelacioni sud Crne Gore je nakon sprovedenog žalbenog postupka, potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici Specijalnog odjeljenja za organizivani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine, kojom su optuženi Milka Ljumović, Bose Tatar, Dubravka Pavićević, Jelica Petričević, Veliša Radunović i Gorica Vujisić, oslobodjeni od optužbe da su počinili šest krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi. Naime, ovaj sud je odbio kao neosnovane žalbe Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i punomoćnika oštećene Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica”, saopštila je samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Ivana Kovačević.

Obrazlažući usmeno presudu sutkinja Ana Vuković je u avgustu prošle godine rekla da su svi optuženi imali svojstvo odgovornog lica u banci, da je bilo određenih propusta u odlučivanju o dodjeli i sklapanju ugovora o kreditima, ali da u njihovim radnjama nema nikakvog krivičnog djela.

Sutkinja je saopštila da tužioci nijesu dokazali tvrdnju da su optuženi imali dogovor da ovim klijentima pribave protivpravnu imovinsku korist, niti da su pojedinačno imali namjeru da to urade, odnosno da nema “subjektivnih elemenata” krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

“Optuženi su smatrali da su krediti u vrijeme dodjele bili dovoljno obezbijeđeni, u momentu davanja  kredita nije bilo nijednog indikatora da neće biti plaćeni. niti se to moglo predvidjeti jer su postojali depoziti tih pravnih lica u banci”, rekla je Vukovićeva, obrazlažući presudu u vezi sa pojedinim kreditima. Ona je rekla da nijesu potvrđene tvrdnje otpužbe da nijesu rađene procjene poslovanja za neke firme koje su dobile kredite, te da su neki od njih su bili obezbijeđeni i gotovinskim depozitom. Sutkinja je rekla da ni u jednom internom ili eksternom izvještaju o poslovanju CKB iz tog perioda, uključujući izvještaje Centralne banke, nema naznaka da je bilo “finansijske neravnoteže” u banci niti da se u dodjeli kredita postupa suprotno propisima.

Optužnica je podignuta protiv Milke M. Ljumović, nekada generalne direktorica CKB-a, i zamjenice generalnog direktora Bose V. Tatar, te još četiri člana menadžmenta Crnogorske komercijalne banke – Dubravke B. Pavićević, izvršne direktorice za likvidnost i platni promet CKB-a, Jelice B. Petričević, pomoćnice generalnog direktora banke, Veliše M. Radunovića, direktora sektora za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i Gorice B. Vujisić, direktorice pravne službe banke.

U optužnici se navodi da su okrivljeni navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijele štetu od 6.922.630 eura. Navodi se u optužnici da su odobravali kredite i davali garancije firmama – “Dafin”, “Kataro Investments”, “Acapulko”, “Niksen trejd”, “Holder Broker” i “Ocean Gold’, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija.

Tužilac smatra da je bivše rukovodstvo banke na taj način vlasnicima tih firmi pribavilo protivpravnu korist, a CKB oštetilo za oko 6.922.000 eura, jer krediti i garancije nijesu vraćeni, tako da se banka nije mogla ni prinudno naplatiti. U svih šest tačaka optužnice okrivljeni se terete da su postupali kao saizvršioci u izvršenju krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. I am really impressed with your writing skills well with the layout for your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self? Anyway stay up the nice high quality writing, it is rare to see a nice weblog like this one these days.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com