AKCIJA U ZETSKIM SELIMA: Priključenje na vodovod na 24 rate (INFO) - Volim Podgoricu

AKCIJA U ZETSKIM SELIMA: Priključenje na vodovod na 24 rate (INFO)

U okviru akcije koju će u naredna dva mjeseca sprovesti Gradska opština Golubovci u saradnji sa preduzećem „Vodovod i kanalizacija“, mještani Donje Zete moći će da se priključe na vodovodni sistem plaćajući ugradnju, registraciju i vodomjer po cijeni od 135 eura na 24 mjesečne rate. U cilju informisanja o uslovima i postupku priključenja ekipe će obići svako gazdinstvo u Bijelom Polju, Bistricama i Kurilu.
Akcija je nastavak one započete u oktobru 2015, u okviru koje je na adresu poslovnice Vodovoda u Golubovcima, do sada pristiglo 670 zahtjeva za priključenje mještana Centralnog dijela Zete, od kojih je 345 realizovano.
Predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić ističe da su projekat inicirali mještani Donje Zete, zbog problema, sa kojima se u kontinuitetu susreću kako u zimskom, tako i ljetnjem periodu, kada je vodostaj, ili suviše visok, ili suviše nizak.
– Zimi se dešava da se zbog visokog vodostaja podignu septičke jame, što svakako uslovljava bakterijski neispravnu vodu u ne malom broju domaćinstava. S druge strane, zbog suša, koje su sve češće, dešava se da presuše bunari, što takođe izaziva ozbiljne probleme – kazao je Radonjić.
On objašnjava da su građani koji se kroz ovu akciju prijave za priključenje oslobođeni plaćanja takse za priključenje, kao i da vodomjer plaćaju po nabavnoj cijeni od 135€.
-Akcija će ići od vrata do vrata. Svako ko se odluči za priključenje dužan je da dostavi zahtjev sa kopijom lične karte, kao i da potpiše ugovor kojim je omogućeno da se cifra od 135 eura isplati na 24 mjesečne rate, tj. po pet i po eura mjesečno. Takođe, obaveza je onoga ko se priključuje da, od šahte do svog vodovodnog priključka u kući, iskopa kanal i položi crijevo od ¾ cola – objasnio je Radonjić.

On ističe da je neophodno da se na teritoriji ova tri sela prijavi između 170 i 180 domaćinstava kako bi voda mogla da se propisno distribuira do korisnika.
-Dovoljan konzum i protočnost su neophodni uslovi sanitarno ispravne vode. Iz tih razloga potrebno je da na nivou svakog sela bude više od 50 posto prijavljenih. Do sada već imamo izvjestan broj onih koji su sklopili ugovor i podnijeli zahtjev, a na osnovu izvještaja sa terena i uvjeravanja Donjozećana očekujemo da će akcija do prvog septembra biti uspješno okončana – kazao je predsjednik GO, dodajući da ukoliko voda bude puštena i svaki naredni zainteresovani će moći da se priključi pod istim uslovima, kako u ovim selima tako i u svim drugima u kojima je sistem profunkcionisao.
Maja Terzić iz Vodovoda navodi da je osim 1300 potrošača sa teritorije Gornje Zete koji su na vodovod priključeni još prije šest godnina , u prethodne dvije godine priključeno 345 korisnika iz centralne Zete – naselja Mahala, Balijače i centralni dio Golubovaca.
-Ostali su nam sporni Goričani, gdje smo imali jako slab odziv, ali računam da će se to mijenjati kada pustimo Donju Zetu. Slab odziv je i u Šušunji, gdje se prijavio samo jedan zaintersovani. Što se tiče ostatka Zete , akciju ćemo sprovesti i u drugim naseljima (Berislavci, Balabani, Mataguži), a priključenja će se realizovati nakon završetka akcije u Bijelom Polju, Bistricama i Kurilu – kazala je Terzić.
Ona je najavila da će od sledećeg mjeseca početi ugradnja vodomjera u Vukovcima.
-Tu je već sprovedena akcija i podnijeto 65 zahtjeva. Dat je nalog za ispiranje cijevi i sada treba da krenemo sa ugradnjom vodomjera. Ukjučujući cijelu situaciju, vjerujem da će ovaj projekat zaista uspjeti, jer građani sve više uviđaju neophodnost realizacije ovako važnog projekta – zaključila je Terzić.

Rekonstrukcija već izgrađene mreže u Mahali, izgradnja nekoliko sekundarnih kraka mreže i izgradnja 42 šahte u Bijelom Polju planovi su GO za ovu godinu.
-Imamo nekoliko kapilarnih kraka, u ulicama u kojima nijesmo stigli da izgradimo sekundarni vod. To ćemo uraditi ove godine i na taj način zaokružiti priču i omogućiti da svako domaćinstvo bude obezbijeđeno instalacijama, na koje se potom mogu priključivati – kazao je predsjednik GO Golubovci.
Korisnici socijalnih primanja, kroz ovu akciju, oslobođeni su plaćanja vodomjera i kao uslov za priključenje u obavezi su da plate samo priključnu taksu i iznosu od 48 eura.
-Ukoliko se odluče da podnesu zahtjev za priključenje, uz ličnu kartu neophodno je da dostave i dokaz da su korisnici nekog vida socijalnih primanja – precizirao je Radonjić.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com