Home / PG INFO / Aktuelno / TANJA POPOVIĆ ZA “VOLIM PODGORICU”: Glavni grad postaje zanimljiv turistima, počinje i manifestacija “Ajmo svi na Moraču”

TANJA POPOVIĆ ZA “VOLIM PODGORICU”: Glavni grad postaje zanimljiv turistima, počinje i manifestacija “Ajmo svi na Moraču”

Podgorica, sigurnim korakom, postaje grad koji turisti sve više posjećuju. Osim otvaranja novih i reprezentativnih hotela i restorana,Glavni grad svakim danom obogaćuje turističku ponudu, razvijanjem i valorizacijom svojih prirodnih i kulturnih potencijala, ali i manifestacijama koje privlače sve veći broj građana, ne samo iz Crne Gore.

U ovoj rečenici je suština onoga što Glavni grad, i Turistička organizacija Podgorice, rade po pitanju valorizacije potencijala koji, nesumnjivo postoje.

Prema riječima Tanje Popović, direktorke Turističke organizacije Podgorice, rezultati su više nego vidljivi, te je u prvom kvartalu ove godine, zabilježena značajno veća posjeta.

-Veoma nas raduje činjenica da je broj dolazaka i noćenja u Podgorici značajno porastao. U prvom kvartalu ove godine to je 30% više u odnosu na isti period prošle godine, što znači da smo na pravom putu, kaže Popović u razgovoru za Portal „Volim Podgoricu“. Ona precizira da je za četiri mjeseca ove godine u podgoričkim hotelima i privatnom smještaju boravilo 33.482 gostiju i da su oni ostvarili 68.452 noćenja.

-U kratkom periodu smo imali otvaranje tri reprezentativna hotela, „Hilton“, „Verde“ i  „CentreVille“, kao i više butik hotela koji nude veoma kvalitetan smještaj. Takođe otvorena su 24 reprezentativna restorana koja nude i nacionalnu kuhinju, što gosti uglavnom i traže. Sve ovo je veoma važno zbog kongresnog turizma koji je u Podgorici sve zastupljeniji. Veliki broj manifestacija, zabavnog i kulturno umjetničkog karaktera, koncerata sa zvunčnim imenima, koje Glavni grad organizuje ili podržava, značajno su doprinijeli promociji Podgorice kao destinacije koju vrijedi posjetiti.

Koje su to prirodne, kulturne, ambijentalne i arheološke destinacije koje najviše privlače turiste?

 

Prije svega Nacionalni park Skadarsko jezero, kada je u pitanju ono što nam je priroda dala. To je biser koji tek treba da zablista u punom sjaju, a i sada nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  Imamo i kanjon rijeke Cijevne, koji je po mnogo čemu jedinstvem i još uvijek nedovoljno valorizovan, ali i tu idemo naprijed. Okolina Podgorice takođe nudi turističke atrakcije, poput obilaska jezera, pješačke ture, tu su Korita kučka, u samom gradu park šuma Gorica sa atraktivnim avanturističkim parkom. ..

Šta turisti, odnosno gosti, najčešće obilaze u Podgorici?

-Prije svega, turisti rado posjećuju vinograde podgoričkih „Plantaža“ sa vinskim podrumom „Šipčanik“, uz sve veće interesovanje za posjetu manjim lokalnim vinarijama. Gostima su zanimljive i atrakcije u samom gradu, naročito za goste koji se kraće zadržavaju. Veoma im je privlačan Dvorac Petrovića sa Centrom savremene umjetnosti, Duklja, Stara varoš i Sahat kula, Sastavci, gradski muzeji… Sve više informacija dobijamo i da podgorički noćni život privlači goste sa strane, imamo veoma puno atraktivnih klubova, restorana, i to postaje sve značajniji segment ponude.

Kakvi su planovi za dalju afirmaciju Podgorice kao turističke destinacije?

U proteklom periodu smo intenzivno i vrijedno radili na apliciranju za sredstva iz fondova EU, i jedan od tih projekata je već odobren i biće realizovan u saradnji sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Realizacija počinje 1. jula i trajaće 30 mjeseci a radi se o poboljšanju turističkih info servisa i, što nam je veoma značajno,  edukaciji turističkih vodiča za Glavni grad. Nakon ovog projekta imaćemo preko 20 specijalizovanih vodiča za teritoriju Podgorice i moći ćemo da iziđemo u susret zahtjevima agencija i grupa koje nas posjećuju. Projekat obuhvata i izradu Strategije razvoja turizma grada do 2025., te bolje korišćenje vodnih potencijala grada.

A uskoro počinje i manifestacija „Ajmo svi na Moraču“ koja posebno raduje Podgoričane i čini se da će ove godine biti značajno bogatija i posjećenija…

-Jedan od naših ciljeva je i da vratimo Podgoričane, a goste Glavnog grada dovedemo na naše rijeke, prvenstveno na Moraču. Manifestacija „Ajmo na Moraču“ već postaje tradicionalna, a krajnji cilj nam je da Podgorica dobije gradsku plažu na Morači, kakve imaju svi veći gradovi koji leže na rijekama, sa svim sadržajima koje to podrazumijeva, a i broj posjetilaca je iz godine u godinu sve veći.

Foto Iva Mandić/Cdm

Šta ste spremili za Podgoričane na Morači ove godine?

-Manifestacija počinje drugog vikenda u julu spustom šlaufima niz Moraču. Tokom cijelog jula i avgusta svakog vikenda će biti puno različitih sadržaja na Morači, od pikada, šaha, baga, biće urađeni tereni za nogotenis i odbojku na pijesku. I ove godine ćemo jesti dinje i pipune ohlađene u Morači koje je obezbijedila Gradska opština Golubovci. Pored toga, Sekretarijat za kulturu i sport je pripremio kulturno zabavni program, u okviru koga će biti muzike, plesa i pjesme. Svi sadržaji na Morači ove godine, uključujući osvježenje za naše sugrađane, će biti besplatni.

 

Izvinjenje Redakcije

U prvobitnoj verziji objavljenog intervjua, greškom Redakcije, došlo je do povlačenja neautorizovane verzije, pa sve greške padaju na teret Redakcije.

Izvinjavamo se Tanji Popović i svima koji su, ovom nepažnjom, mogli biti na bilo koji način oštećeni. 

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com