Konatar i Raonić o odluci da se ne pritvara Medojević: Stanković spustio tenzije - Volim Podgoricu

Konatar i Raonić o odluci da se ne pritvara Medojević: Stanković spustio tenzije

Odluka Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da izda uputstvo da se funckioneru Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću ne određuje pritvor dobar je za spuštanje tenzija u Crnoj Gori. 

Ovo su poručili funkcioner URA Miloš Konatar i direktor Građanske alijanse Boris Raonić. 

Stanković je u četvrtak izdao obavezujuće uputstvo da se Medojević ne pritvara, kao što je učinio i u slučaju njegovih kolega Andrije Mandića i Milana Kneževića koji su osumnjičeni u slučaju državni udar. Time je okončan sedmodnevni boravak poslanika DF-a u parlamentu. 

“Mi smo nekoliko puta apelovali da dođe do ovakvog rješenja da nema potrebe podizati političke tenzije u Crnoj Gori i omogućiti Medojeviću da se brani sa slobode. Apelovali smo na specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da to ne bude selektivno, da ne zaboravlja neke predmete kao što je slučaj “Limenke”, “Telekoma”, itd. Mislimo da je ovaj potez g. Stankovića dobar, smatramo da se političke tenzije u Crnoj Gori moraju spustiti, moramo se okrenuti životnim temama”, kazao je Konatar.

Raonić je za Radio Slobodna Evropa rekao da je takav potez Stankovića očekivan. “Jer nije samo opozicija, već i dio vlasti i civilni sektor, kao i, slobodno možemo reći, neki djelovi međunarodne zajednice, bio zainteresovan da na ovaj način dođe do spuštanja političkih tenzija koje su bile dovedene do usijanja”, rekao je Raonić. Dodao je da će se na ovakav način vjerovatno ući u “neko lagodnije političko ljeto”.

“To ne znači da se već od jeseni tenzije neće dodatno podgrijati”, kazao je Raonić.

On je kazao da je, ukoliko vidimo što se dešavalo u ozbiljnim aferama, gdje je Crna Gora imala i po 120 miliona eura gubitka, kao što je u slučaju KAP-a ili nekim drugim aferama poput “Limenke”, “Zlatice” i tako dalje, govoriti o autoritetu specijalnog tužioca, u ovom trenutku je upitno.

“Vrhovni državni tužilac je čovjek koji ima taj, po svojoj funkciji, “luft” da razmišlja i malo šire o društvenom ambijentu u kome funkcioniše samo tužilaštvo”, rekao je Raonić.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović izjavio je da ovakav stav VDT-a u odnosu na postupke specijalnog tužioca, ne bi definisao kao bilo kakvo mimoilaženje ili disproporciju.

“Da li se radi o diskreditaciji? Mislim da nije o tome riječ. Tužilac ima svoj interes, svoj cilj. Ima zakon u rukama i on ga je iskoristio u toj situaciji. Dalji tok postupka o kome je riječ pokazaće ko je bio u pravu”, rekao je Begović za RSE.

On je dodao da ga kao advokata tangira i provocira “status onih drugih običnih smrtnika koji nijesu u prilici da tim uputstvom budu privilegovani da im se ukine pritvor”.

“Samo bih volio da se povede računa o jednakosti zakona pred svima”, kazao je Begović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com