KOTORSKA TVRĐAVA UPISANA NA LISTU SVJETSKE BAŠTINE: Odluka UNESCO-a dodatno obavezuje Kotor i Crnu Goru - Volim Podgoricu

KOTORSKA TVRĐAVA UPISANA NA LISTU SVJETSKE BAŠTINE: Odluka UNESCO-a dodatno obavezuje Kotor i Crnu Goru

Vijest iz Krakova da će se kotorska tvrđava naci na listi svjetske baštine UNESCO, obradovala je prvog Kotoranina,ali je u isto vrijeme i upozorenje.

“Ova današnja vijest i odluka dodatno obavezuju kako grad Kotor tako i cjelokupnu Crnu Goru da sa dodatnom pažnjom i da učine svaki dodatni napor kako bi se sa što više obzira odnosili prema ovom prostoru i kako bi ga unapređivali na način da ostane dio svjetske kulturne baštine”, kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Ono što je u prethodnom periodu nedostajalo je upravo obzir. Zbog prekomjerne gradnje na prostoru Kotora njegov status na Listi svjetske baštine bio je pod znakom pitanja. I u narednom periodu UNESCO će, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, pratiti na koji način se ophodimo prema toj svjetskoj baštini. Komitet UNESCO-a je zato preporučio usvajanje Procjene uticaja na baštinu.

“Posebno je preporučeno da se revidiraju i izmijene granice zaštićene okoline tako da se obuhvati i dio mora, kako bi se poboljšala dalja valorizacija kulturnog dobra. Posebno je zatraženo da se nastave napori na rješavanju problema urbanističkog razvoja u Kotoru, koji je potrebno posebno tretirati kroz Procjene uticaja na baštinu”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Predsjednik opstine Kotor najavljuje i utvrđivanje odgovornosti za radnje zbog kojih je ovaj grad i dalje pod budnim okom UNECO-a.

“Zbog svega toga smatram da je apsolutno neophodno utvrditi odgovornost onih koji su ovaj prostor doveli u ovu poziciju da to treba da bude polazna tačka, a da onda svi oni ljudi kojima je zaista očuvanje ovog prostora na srcu i na duši ulože sve moguće napore da donesu prave odluke i prave smjernice kako ovaj prostor sačuvati”, rekao je Jokić.

Moguće je da se pored Kotora na Listi svjetske baštine nađe i tvrđava Forte Mare u Herceg Novom . Iz Ministarstva kulture su saopštili da UNESCO-ov Komitet smatra kako je potrebno donijeti odgovarajuće studije i sprovesti konzervatorske mjere.

Pored Herceg Novog Crna Gora je kandidovala i Ulcinj za listu UNESCO svjetske baštine. Nalazi eksperata iz te organizacije međutim ukazuju da venecijanski sloj u Ulcinju nije očuvan u potrebnoj mjeri I da se zbog toga ne može potvrditi njegova autentičnost.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com