Medojević: Zbog grešaka SDT, država će Kalićima platiti višemilionsku odštetu - Volim Podgoricu

Medojević: Zbog grešaka SDT, država će Kalićima platiti višemilionsku odštetu

Država Crna Gora će platiti višemilionsku odštetu Kalićima, zbog diletantske optužnice za pranje novca od droge, koja je pala na sudu, saopštio je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Advokati rožajske porodice Kalić tužili su državu zbog oštećenja 28.000.000 eura vrijedne imovine, kojom je tokom petogodišnjeg sudskog postupka gazdovala Uprava za imovinu.

“U Specijalnom tužilaštvu, naravno, niko neće krivično odgovarati zbog ovakvih profesionalnih promašaja, koji koštaju poreske obveznike milione eura. Jednom od najvećih narkodilera regiona SDT nije uspjelo da dokaže da novac koji imaju potiče od šverca narkotika. A usudili su se da meni i jednom zidaru iz Teslića namjeste slučaj pranja novca. Tužilastvo i sudovi su zreli za generalno spremanje. Sve je trulo”, ocijenio je Medojević.

Kako je dodao, tužilac mora odgovarati ako lažno optuži nekoga na bazi političke instrukcije ili ličnog motiva, a bez dokaza.

“Tužilac mora odgovarati ako falsifikuje dokaze ili ako nezakonito pribavlja dokaze. SDT Lidija Vukčević je usmeno telefonom, bez pisanog podneska, obavjestila Momira Nikolića da dođe u Crnu Goru i da izjavu u svojstvu svjedoka, a onda mu odredila pritvor. Prevarila ga je. Ako se tužilac ponaša protivzakonito mora da odgovara”, naveo je Medojević.

Dodaje da je u slučaju Kalića SDT podigao optužnicu i pritvorio optužene, a da nije obezbjedio nijedan materijalni dokaz koji povezuje imovinu sa novcem stečenim distribucijom narkotika.

“Radi se o veoma složenim istragama koje se vode godinama i uz saradnji sa međunarodnim partnerima i podrazumijevaju da istragom budu obuhvaćeni i ljudi koji peru novac, u bankama, advokatskim kancelarijama, off shore destinacijama i slično. Podići optužnicu bez dokaza koji argumentuje osnovanu sumnju je neprihvatljiva praksa SDT. Lično sam gledao optužnicu protiv Kalića za pranje novca. SDT nije obezbjedilo nijedan marerijalni dokaz kojim imovinu i novac koji posjeduju Kalići povezuje sa švercom narkotika. SDT jednostavno nema ni kadrovskih ni tehničkih kapaciteta za istrage ovih najsloženijih krivičnih djela”, saopštio je Medojević.

Istakao je da tužilac ne može da pretpostavlja da je imovina Kalića stečena švercom droge.

“To svi znamo, ali tužilac to mora da dokaže. Istraga mora obuhvatiti i ljude koji rade pranje. U ovoj optužnici SDT nije ni tražio dokaze. Samo se konstatuje da je imovina stečena od droge. To su ozbiljni propusti. Optužnica je napisana da bi pala i država platila obeštećenje. Kalić se više ne može goniti po ovom osnovu jer je pravosnažno oslobođen. Praksa da niko nije odgovoran u tužilastvu za ovakve propuste i zlouptrebe službenog položaja, mora biti prekinuta”, naveo je Medojević.

(Vijesti)

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com