Sanacija Dvora kralja Nikole: Svaki kamen biće na svom mjestu - Volim Podgoricu

Sanacija Dvora kralja Nikole: Svaki kamen biće na svom mjestu

 
 

Na kompleksu Dvora kralja Nikole na Cetinju u toku su radovi na rekonstrukciji dva čeona zida ograde, zatim sanacija arhivsko-bibliotečkog odjeljenja, kotlarnice i enterijera i nove postavke Etnografskog muzeja. Posao je vrijedan 111.000 eura, piše Pobjeda.

Sanacija

Prema riječima direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića, u završnoj su fazi radovi na sanaciji dijela kotlarnice, koja je bila dotrajala.

„Kada je riječ o zidu ograde Dvora kralja Nikole, sanacija je bila neophodna i urađena je u posljednji čas jer je zid bio u lošem stanju. Riječ je o krečnom zidu koji je veoma star i koji je tokom vremena izgubio vezivna svojstva. Iz pojedinih djelova zida je čak počelo da raste drveće tako da smo morali da ga saniramo. Svaki kamen se ručno skida i obilježava, a zatim nakon postavljanja novog vezivnog materijala vraća na svoje mjesto. Kamenje koje nije očuvano, odnosno koje se raspalo usljed krečnjačkog sastava zamijenjeno je kamenjem koje je uzeto sa jedne stare kuće u Katunskoj nahiji, koja je rađena od slične građe“,  objasnio je Pejović.

Pejović naglašava da je bila neophodna i hitna sanacija Arhivsko bibliotečkog odjeljenja, u kojem se čuvaju neka od najznačajnijih dokumenata iz crnogorske istorije.

„U toku su radovi na popravci krova, ali i na izradi na unutrašnjim zidovima fasade, popločanog trotoara i uređenju dijela zelene površine. Fasada, na kojoj će biti postavljena i kamena cokla, će biti u istoj boji kao kuća Kaluđerovića, čime će se cjelina kompleksa Dvora kralja Nikole upotpuniti. Dva zida ovog objekta okrenuta su prema Biljardi i prema Njegoševom parku“,  objašnjava Pejović.

 “Oslikavanje“

On dodaje da su ta dva zida godinama na meti vandala i „umjetnički” nastrojenih Cetinjana koji ljubavne poruke i stihove ispisuju na njima. Iako su nadležni iz Nacionalnog muzeja MCG više puta pokušavali da uklone tragove tih napisa, grafiti su nanovo pisani. Pejović kaže da razmišljaju da ih oboje vodoperivom bojom. Na građane apeluje da se uzdrže od „oslikavanja” tog izuzetno značajnog kulturno-istorijskog spomenika.

Ranije je najavljeno da će radovi biti okončani do 13. jula. U Narodnom muzeju vjeruju da će rok biti poštovan.

Suvenirnica u kući Kaluđerovića

Prema riječima direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića, završeni su radovi na kući Kaluđerovića, koja se nalazi u sklopu Dvora.

„U toj će kući biti smještena suvenirnica, koja je sada u Vladinom domu i umjesto koje će biti opremljen atelje za konzervatore za slikarstvo“,  kazao je Pejović.

Bogata biblioteka

Arhivsko-bibliotečko odjeljenje nalazi se u sklopu kompleksa Dvora kralja Nikole. Među mnogobrojnim arhivskim dokumentima i bibliotečkim tomovima nalaze se i Povelja Ivana Crnojevića, kao i Vranjanska povelja. Tu je, između ostalog, smještena i dokumentacija još iz vremena Crnojevića, svih vladara iz dinastije Petrović… Ranije je uređena kapija, kao i dio unutrašnjosti Arhivsko bibliotečkog odjeljenja.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com