Dupli aršini Vlade i Ustavnog suda: Za majke i kladioničare ne važi isti princip - Volim Podgoricu

Dupli aršini Vlade i Ustavnog suda: Za majke i kladioničare ne važi isti princip

Vlada ima duple aršine kada je riječ o odlukama Ustavnog suda i morala bi da ukloni terminale za priređivanje kladioničarskih igara u ugostiteljskim objektima, ocijenili su za “Vijesti” predstavnici opozicionih partija i nevladinog sektora.

Nakon što je Ustavni sud ocijenio da je postavljanje terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima neustavno, direktorica Uprave za igre na sreću Milena Savović Baptista odlučila je da postojeći terminali zadrže, a da se koncesije za nove ne izdaju. Savović Baptista je tako odlučila jer su joj prethodno Vlada, odnosno, Ministarstvo finansija  tražili da se izjasni o odluci Ustavnog suda, koji uz odluku nije dao svoje mišljenje.

Odluke Vlade su navedene u odgovoru na poslaničko pitanje Aleksandra Damjanovića (SNP) koji je 9. maja uputio premijeru Dušku Markoviću. On je Markovića pitao  šta je izvršna vlast preduzela da bi ispunila odluku Ustavnog suda, odnosno, uklonila aparate za klađenje iz ugostiteljskih objekata.

Vlada je u najkraćem roku, po odluci Ustavnog suda, ukinula naknade za majke, retroaktivno primijenila zakon i tako eliminisala stečeno pravo, ali ipak neće ukidati  koncesije za postavljanje terminala za klađenje stečene na aktu koji je proglašen neustavnim.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo finansija da li je odluka da se ukinu naknade majkama, a zadrže terminali dupli arši i da li  to znači da su postojeći terminali ustavni. Pitanja su upućena 6. juna,  ali  odgovori nijesu stigli.

Ustavni sud za “Vijesti” nije želio da komentariše Vladinu odluku.

“Obavještavamo Vas da su nadležnosti Ustavnog suda propisane članom 149 Ustava, a da saglasno odredbama člana 105 st. 1 i 2 Poslovnika Ustavni sud nije nadležan za davanje tumačenja i objašnjenja primjene ustavnosudskih odluka i rješenja niti odlučuje o podnescima kojima se zahtijeva postupanje  po pitanjima koja nijesu u njegovoj nadležnosti”, odgovoreno je iz Ustavnog suda. 

Član Građanskog pokreta URA  Miloš Konatar ocijenio je da su zabrinjavajući aršini Ministarstva finansija i “korisna nejasnoća” Ustavnog suda koja se može  okarakterisati kao servilnost prema Vladi DPS-a i njihovih satelita, a na štetu majki sa troje i više djece.

“Preduslov slobodne i demokratski uređene države su jake i nezavisne institucije, što je očigledno narušeno posljednjim političkim odlukama Ustavnog suda. Uz to, Ministarstvo finansija je pokazalo da je Crna Gora i dalje država u kojoj zakon ne važi jednako za sve. Jasno je da je riječ o dvostrukim aršinima kada su u pitanju priređivači igara na sreću i majke sa troje i više djece”, istakao je Konatar. 

On smatra da je “nejasnoća” Ustavnog suda i različiti stavovi Ministarstva finansija pokazuju da je odluka u slučaju ukidanja naknada majki političke prirode, te da su te naknade trebalo da budu smatrane stečenim pravom za one korisnice koje su već ostvarile to pravo.

“Razumljivo bi bilo da je postojeći propis proglašen neustavnim, kojim ne bi bilo moguće sticanje tih prava ubuduće od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, a da sve one majke koje su stekle pravo na naknade, iste zadrže. Niko u Crnoj Gori ne može biti srećan činjenicom da je DPS zarobio i Ustavni sud, koji je nepreciznošću sopstvenih odluka ušao u teren politike i tako omogućio Ministarstvu finansija da ih sprovodi na osnovu dvostrukih aršina”, naglasio je Konatar.

Damjanović je ranije više puta naglasio da je  odluka Ustavnog suda jasna  i da izvršna vlast mora  hitno ukloniti postojeće terminale kako ne bi pala sumnja da nekog u hijerarhiji državnih organa zloupotrebljava svoj službeni položaj neizvršavajući pomenutu Odluku, što bi bilo vršenje krivičnog djela i moguća visoka korupcija.

Apsurd da kladioničarima važi stečeno pravo, a majkama ne

Iz Nevladine organizacije Građanska alijansa su naglasili da je apsurd da se prava koncesionara koja su neustavno stečena poštuju, odnosno da se terminali za klađenje i dalje nalaze u ugostiteljskim objektima, gdje će i ostati sve do isteka koncesija koje se izdaju na tri godine.

“Ovakav rasplet događaja neminovno ukazuje da država baštini koncept kojim ustupa privatnoj kockarskoj industriji koncesije za priređivanje igara i štiti njihove interese, a ne interese građana i njihovo mentalno zdravlje, prvenstveno djece i omladine. Interesantno je da se stečena prava majki po osnovu rođenja troje i više djece ukidaju u rekordnom roku, dok se stečena prava kockarske industrije štite godinama unazad i nikako ne ukidaju čak ni poslije jasne poruke Ustavnog suda”, ocijenila je koordinator medijskog programa Građanske alijanse Kristina Ćetković.

Ona je dodala  da su svi jednaki pred zakonom, ali  ne i pred odlukama  Vlade.

“Smatramo da Vlada i dalje veoma uporno ne sprovodi odluku Ustavnog suda od 24. februara ove godine, kojom je ukinut dio člana Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara. Podsjećamo da je izbacivanjem dijela rećenice “ugostiteljskih objekata” ostalo da se klađenje na terminalima može priređivati samo u kladionicama, kazinima i automat klubovima. Zato je  priređivanje kladioničkih igara u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda”, smatra Ćetković.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com