Hercegnovski strip festival najavio goste i saradnju sa Ministarstvom kulture - Volim Podgoricu

Hercegnovski strip festival najavio goste i saradnju sa Ministarstvom kulture

Jedanaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF) održaće se od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom i ponovo sa vrhunskim gostima i izuzetno bogatim programom ispunjenim izložbama, radionicama, predavanjima, crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova, najavili su u utorak veče organizatori najpozantije crnogorske manifestacije posvećene devetoj umjetnosti. Hercegnovski strip festival je na večeri u kojoj je predstavio nagradu ,,Karavađo“ koju je ambasada Republike Italije u Crnoj Gori dodjelila HSF-u otrkio i prva imena umjetnika koji će biti među više od 25 gostiju jedanaestog izdanja festivala.

“Sa ponosom otkrivamo i prve goste, a to su R. M Guera, Roger Ibanjez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka i Valerio Held“, kazali su iz HSF predstavljajući i svoj novi veb-sajt, ali najavljujući i novu saradnju.

“Od večeras možemo i da ozvaničimo početak saradnje i sa Ministarstvom kulture koje je od ove godine odlučilo da nas podrži. Prva konkretna stvar je organizovanje izložbe retrospektive radova sa dosadašnjih festivala. Postavka će biti u zgradi Ministarstva na Cetinju, a otvaranje je za desetak dana“, poručili su iz HSF-a.

“Jedini strip festival u Crnoj Gori, koji je postao i jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu, u godini u kojoj je od Ambasade Republike Italije dobio prestižno priznanje “Karavađo“, bogatim programom i svjetskim zvijezdama iz svijeta stripa nastavlja da opravdava svoju reputaciju. Nagrada koja je došla kao priznaje ,,zarad strasti svih nas prema stripu, zarad samog stripa, zarad vrijednosti samog hercegnovskog Festivala i vještine onih koji ga organizuju uporno svake godine“, kako je naglasio prilikom uručenja ambasador Italije Vinćenco Del Monako, dodatna je motivacija da se nastavi sa unapređivanjem manifestacije koja je postala pravi spektakl za sve ljubitelje stripa, ali i za one koji strip nisu posmatrali baš onoliko ozbiljno koliko ta vrsta umjetnosti zaslužuje. A zaslužuje strip itekako da se na njega gleda veoma ozbiljno i jedan od naboljih dokaza za to je prvi gost koga će HSF predstaviti – Rajko Milošević Guera – sjajni strip-crtač, koji je rođen 1959. u Beogradu, a od početka 1990-ih živi i radi u Barseloni”, kazali su iz HSF.

“HSF želi da uključi što više gradskih lokacija u priču o stripu i da devetu umejtnost uvuče u svako gradsku poru, ali i da oživi neke zaboravljene ili neopažene bisere Herceg Novog, zato smo se odlučili da prvo predstavljanje 11.HSF održimo na jednoj od najljepših terasa u gradu – u predivnom ambijentu terease bivšeg hotela Amerika iznad glavnog gradskog trga”, objasnili su organizatori HSF.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com